Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Лични лекари в Добрич отказват ваксини за Covid-19 на Астра Зенека

Над 200 000 ваксини от различните фирми-производители се очакват следващата седмица, каза пред журналисти в Добрич министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той очаква в периода април-юни страната ни да получи количества от допълнителните 10 милиона ваксини, които бяха осигурени на ЕС, благодарение на писмото, което изпратиха 6 държави в т.ч. и България.

При личните лекари  отиват половината от ваксините, които се получават. Специално за област Добрич, в момента в РЗИ има ваксини, които са на една от фирмите производители. Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова  е говорила с личните лекари, че може да им предостави такива ваксини и те не желаят, каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. Уточни, че става въпрос за ваксина на Астра Зенека.

„Ваксинацията върви по фазите. Има достатъчно ваксини във ваксинационните центрове и раздадени по личните лекари, но понякога се отварят флакони, хора от записалите се не отиват. Остават много количества ваксини. Всички лечебни заведения, където остават ваксини по ваксинационните центрове имат възможността да ги направят на хора, които са извън записалите се. Няма как да имаме ваксини, да чакаме някой да дойде и той да не идва. Отново се връщаме в една позиция, която не е удачна“, каза министър Ангелов.

„Недостиг има в целия свят и в ЕС и се борим за всяка една доза ваксина и се борим нито една доза ваксина да не бъде изхвърлена. Ето защо когато имаме достатъчно ваксини, а хора, които са се записали, не отидат да си направят ваксините, те ще бъдат поставени на хората, които са извън листите. Уважавам всяко едно решение на всеки един човек, но нашите хора трябва да си свършат работата професионално, а тя е максимален брой ваксинирани души. Поставили сме си цел до края на лятото да постигнем колективния имунитет. С количеството ваксини, които очакваме, можем да го направим“, каза още министърът.

Той съобщи, че вече стигаме почти 15 000 ваксинирани на ден в последните два дни. С това темпо ще постигнем това, което целим в края на лятото, каза той.

c