Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Изградена е специална зала за лапароскопски операции в болницата в Добрич

В Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич е изградена специална зала и в нея ще бъда разположен лапароскопският апарат, който лечебното заведение предстои да получи. Това съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор д-р Георги Желязков.

Както вече информирахме, днес бе подписан договорът за апарата. Средствата в размер на 276 000 лева са осигурени от Министерството на здравеопазването.

Днес е направено и официално откриване на новата зала. Тя се намира в Операционния блок и ще бъде изцяло лапароскопска зала. След доставката на апаратурата тя ще бъде настанена там и колегите ще се занимават само с тази дейност в нея, обясни д-р Желязков.

Апаратът е последно поколение на технологията и дава възможност с него да работят както екипите на Хирургично отделение, така и тези на Акушеро-гинекологично отделение, да правят така наречените безкръвни операции, сподели изпълнителният директор. Благодарение на новата апаратура ще можем да бъдем най-актуални на фона на всички останали болници в страната, каза лекарят. Той посочи, че ще се отвори една голяма ниша за операции на акушер-гинеколозите, като ще се увеличи значително обемът на тяхната работа.

Лапараскопски операции се правят в МБАЛ в Добрич от 1994-1995 година, припомни д-р Желязков. Апаратурата, с която разполага сега лечебното заведение, е на повече от 10 години.

При лапароскопските или т. нар. безкръвни операции не се налага отваряне, а се правят няколко малки разреза – по около половин сантиметър, за да може да се вкара съответният инструментариум, обясни лекарят. По думите му тъй като няма рязане периодът на възстановяване на пациентите е в пъти по-малък и те се чувстват много по-функционални за съвсем кратък срок след интервенцията. В следващите дни са напълно адекватни и продължават нормално живота си, не е необходим срок за възстановяване от две-три седмици, както е при стандартните операции, допълни д-р Желязков.

c