Водещи новини Политика

Д-р Маргарита Калинова, ГЕРБ-СДС: Време е за нов модел на здравеопазване в България

Д-р Маргарита Калинова е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот на 4 април

Д-р Маргарита Калинова е добре позната на балчиклии, много от тях или близките им са били Ваши пациенти. Все пак, коя е д-р Калинова?

Родена съм в град Балчик, където живея и работя. Завършила съм ЕСПУ “Хр. Ботев“ в Балчик, а след това Висшия медицински университет  във Варна. Имам две специалности – по вътрешни болести  и по ендокринология. Лекарският ми стаж е 35 години в МБАЛ Балчик, имам и индивидуалната практика по ендокринология. В листата за предстоящите парламентарни избори съм представител на коалиционния партньор СДС, в който членувам от 22 години. Председател съм на общинската организация на СДС в Балчик. Общински съветник няколко мандата. Семейна съм.

В листата Вие сте представител на коалиционния партньор СДС. Здравеопазването винаги е било във фокуса на политиките партията. В каквa посока според Вас трябва да се реформира то?

Реформите в здравеопазването трябва да продължат с цел то да е навременно, качествено, обезпечено с кадри, съобразно нуждите на населението, което е проблем основно за малките градове и селата.

СДС: Премахваме монопола на Здравната каса чрез създаване на конкурентни Здравни каси. По аналог с пенсионната система ще въведем дълго отлагания „втори стълб“ – доброволно осигуряване с реален избор между конкуриращи се здравни фондове;

Имат ли място и какво в системата на здравеопазването общинските болници? Кои са основните проблеми пред тях?

Общинските болници са отделна категория болнични лечебни заведения, които се различават от големите болници по отношение на финансиране, оборудване, кадрово обезпечаване и контингента от обслужвани болни. През последните години ясно се очертаха няколко основни проблема на тези болници. Сред тях са остър дефицит на  млади лекари и медицински сестри, както и на специалисти. Финансова нестабилност, недостатъчно оборудване, съобразно изискванията на медицинските стандарти. В тези болници персоналът – лекари и медицински сестри, е в пред- и пенсионна възраст. Често, ако въобще има специалист, той е единствен на територията на една, а понякога и на няколко общини. Съчетава работа в болницата, доболничната помощ, включително консултации в Центъра за спешна медицинска помощ. Недостигът на кадри създаде затруднения и при разкриване и функциониране на Covid отделенията при общинските болници, тъй като дежурствата станаха двойни – по болници и по Covid отделения. Това се оказа непосилно за състава на тези малки болници, въпреки допълнителното заплащане.

СДС: Предлагаме младите лекари да бъдат зачислявани за специализация по месторабота (да имат всички права на лекари в лечебните заведения – заплата, осигуровки, отпуски и др.);

Как може да се реши кадровият проблем в общинските болници?

В общинските болници не постъпват млади лекари и медицински сестри. Време е за промяна в тази посока чрез увеличаване приема на медици, тяхното обучение, специализация, подпомагане със стипендии, допълнително финансиране за периода на специализация и ясни ангажименти за кадровото развитие след това. Мотивиране на завършилите медицина и здравни грижи специалисти и на наличния персонал да работят в малки и отдалечени населени места чрез високо възнаграждение, доближаващо се до европейското. То може да бъде осигурено от три източника – от лечебното заведение, държавата и общината. Осигуряване на общински жилища с възможност за придобиване след време, осигуряване на членовете на семейството с училища, работа и детски градини.

Много общински болници са застрашени от фалити и закриване. Как това може да се избегне?

Вторият основен проблем е финансирането на тези лечебни заведения. То е основно от приходите от здравна каса и дофинансирано със средствата от общината, което в определени моменти става и основно финансиране. Много от общините не са в състояние да дофинансират болниците с необходимите средства, а приходите от здравна каса са лимитирани и са функция на наложените стандарти и кадрово обезпечаване. Поради това много общински болници са на ръба и пред фалит. Особено в условията на пандемия, когато работата по клинични пътеки е силно намалена и недостатъчно финансирана. Необходимо е да се създаде механизъм за държавно финансиране, за да няма закрити общински болници, които поемат здравното обслужване на населението на половин България. Според мен те са невероятен буфер по време на пандемията. Ако ги нямаше за болните от Covid нямаше да има места в лечебните заведения. Може би пандемията показа колко важни са общинските болници за българското здравеопазване.

Как може да се подобри здравеопазването в малките населени места?

Хубаво би било медицинското обслужване на най-малките населени места да става чрез мобилни екипи от персонал и мобилно лекарствено снабдяване. Време е за нов модел на здравеопазване в България.

СДС: Привеждаме в реално действие принципа „парите следват пациента”, като гарантираме на пациентите свободен избор на лечебно заведение, конкуренцията между лечебните заведения и техния достъп до обществено финансиране при равни права и задължения;

Вие сте привърженик на идеята за разкриване на хосписи. Ще решат ли те проблема с грижата за възрастните, самотни и болни хора, каквито са голяма част от живеещите по селата, не само в Добруджа, но и в цялата страна. Какво трябва да е тяхното финансиране?

Малка част от болниците вече са затворени. Сектори от сградите на други лечебни заведения не функционират. Те биха могли да се трансформират с помощта на държавата в хосписи, които ще бъдат общинска собственост, но финансирани от държавата. По този начин ние ще се издължим към нашите родители по отношение на грижите към тях. През последните години много от старите хора остават сами по домовете си, тъй като децата им са извън България или в големите градове, където работят и нямат възможност да полагат грижи за болните си и самотни родители, които трудно се обслужват сами. Добре би било да помислим за тях, за да имат достойни старини. Оставаме длъжници на родителите си. В едни по-предни поколения всеки имаше възможност да се грижи за родителите си. Днес това не е възможно и нека колективно да го направим чрез хосписите. Но финансирани от държавата, защото мисля, че на този етап НЗОК не би могла да поеме разходите по тях.

СДС: Провеждаме прозрачна лекарствена политика, като поверим контрола по изпълнението ѝ на неправителствени и пациентски  организации;

Вече година всички сме в капана на пандемията от Covid-19. Как Вие виждате най-безболезненото излизане от тази ситуация, с най-малко странични ефекти? 

Ще работя за излизане от пандемичната криза с по-малко поражения в здравословен, психологически и финансов аспект като съдействам за навременно и правилно информиране на населението за ползата от спазване на мерките  и  ваксинирането. 

Доста хора продължават да не се информират, да не приемат коронавируса насериозно, да не носят маски, да не знаят как да се изолират един от друг, ако имат болен член от семейството. Продължават да не спазват дистанция и това заразява все повече и повече хора. Закъсняват при търсенето на медицинска помощ. Крият, когато имат симптоми, защото не искат да бъдат карантинирани. Тази недостатъчна информираност ни попречи не само в личен план, поразявайки здравето на хората, но и икономически, защото светеща в червено България кара страните, от които бихме имали туристи, да спрат полетите си към нашата държава. Това се отразява много зле на туризма, който е един от основните отрасли не само за област Добрич, но и за страната. Затова информираността е много важна.  Същото се отнася и за ваксинирането.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *