Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

7,2 хил. лв. инвестира Общината в соларна инсталация - идея на младите в Ген. Тошево

Четириместна соларна беседка бе монтирана днес в Генерал Тошево, съобщиха от общинска администрация. Новата градска придобивка се намира на площад „Бялата лястовица, в близост до паметника на Император Александър II.

Инвестицията е по инициатива на Общинския младежки съвет в гр. Ген. Тошево.

Освен удобно място за отдих, мултифункционалното съоръжение предлага зареждане смартфона или таблет, благодарение на соларните панели и вградените USB портове. От Общината коментираха, че соларните панели върху покривана беседката генерират енергия, достатъчна за зареждане на четири мобилни устройства едновременно.

Генерал Тошево е четвъртият град в страната, след Бургас, Пловдив и Севлиево, който може да се похвали с подобна енергийно независима инсталация. От Община Ген. Тошево определят конструкцията като уникална тъй като е излята от специален бял цимент и тежи два тона и половина. Соларни лампи ще осветяват новата беседка през нощта.

Общата стойност на договора за изработка, доставка и монтаж е 7 200 лв. с ДДС, като средствата са осигурени от капиталовата програма на Община Генерал Тошево.

c