Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Здравните власти: 70% от леглата за интензивни грижи в страна са заети

69% от болничните легла в страната за неусложнени пациенти с Ковид са заети, както и 70% от интензивните легла. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти. Той допълни, че ще бъде доставена втора извънредна пратка с лекарството ремдесивир. Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини за България и още 5 държави, очаква се днес да приключат експертните оценки и да се вземат решения.

„Третата вълна не прилича на втората – почти цели фамилии са заразени, боледуват майки, бременни жени, млади хора. Заетостта на леглата в лечебните заведения е значително по-висока от втората вълна, но ние ще се справим. Разкриваме нови структури, обезпечили сме болниците с медикаменти“, посочи здравният министър.  По думите му третата вълна е по-различна със следното – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинация, сега не се разболяват и не боледуват. Така няма недостиг на персонал в лечебните заведения.

71 години е средната възраст на починалите от Ковид в страната. На база на 14-дневната заболяемост, с 661 на 100 000 души България е на шесто място в Европа и на второ на Балканите, а по смъртност /20 на 100 000/ сме на четвърто място в Европа и на първо на Балканите.

В България най-сериозно е положението в областите Бургас, Силистра, Враца и Плевен. Най-малко заболели има в областите Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

снимка: БТА

c