Водещи новини - дясно Култура Общество

Празнуваме Благовещение!

Благовещение е един от големите пролетни празници – част от Великденския празничен цикъл. Празнува се на 25 март. Утвърден е в Православната църква през 7 век. Почита се от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство.

Според Библията, на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба, за това обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която се намазва с мед и се раздавала на съседи и близки.

Според нехристиянски, езически народни вярвания, характерни за някои региони, на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.

Днес празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Евангелина и др.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *