Водещи новини Политика

Галин Костадинов, ГЕРБ-СДС: В политиката, както и в спорта, трябва да си последователен

Галин Костадинов е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот на 4 април

Вие сте от най-успешните спортисти и треньори на България. Какъв е пътя, който извървяхте, за да стигнете до кандидатурата си за е за народен представител?

Като се обърна назад и сам се изненадвам колко много съм преживял за 41 години. Но това е, защото се занимавам със спорт от малък. Минах през какво ли не – хандбал, волейбол, футбол, тенис на маса, баскетбол. Но истинската ми слабост е леката атлетика.  С нея активно се занимавам от 14-годишен след като спечелих медал на тласкане на гюле. В Добрич завърших Професионалната гимназия по автотранспорт, в казармата служих в спортната рота на ЦСКА. Завърших в Шуменския университет специалност „Начална педагогика“, бакалавър. Дипломирах се в годината, когато участвах на олимпийските игри в Атина. Три години бях управител на комплекс „Русалка“, но никога не спрях да се занимавам с деца и да ги възпитавам в уважение към спорта. През 2014 г. получих покана да подготвям състезатели в най-големия спортен клуб в Дубай „Ал насър“. Година по-късно се върнах в България  и започнах да работя като преподавател по физическо възпитание и спорт в ОУ „Хан Аспарух“.  Спортът ме научи на много – на постоянство, на упоритост. И сега, когато се кандидатирам за народен представител от ГЕРБ-СДС, слоганът ,,работа, работа, работа” за мен не са просто думи. Това е единствения начин да се постигат набелязаните цели. В политиката, както и в спорта, трябва да бъдеш принципен и последователен. И да не те е страх от работа.

ПП ГЕРБ: Имаме стратегическа цел да запазим и повишим репутацията на България като спортна нация. С увеличаването на средствата за дейност на спортните клубове, в съответствие с по-големите и увеличаващи се постъпления на ДП Български спортен тотализатор, ще се създадат условия за качествен тренировъчен процес и постигане на перспективен спортен резерв.

Кои са основните приоритети по които ще работите в Народното събрание?

Смятам, че мога да бъда много полезен с професионалния си опит в спорта. Истината е, че в тази област имаме няколко изгубени десетилетия. И, ако през последните години много сериозно се инвестира в подобряване на материалната база, то не може толкова бързо да се насмогне в осигуряването на качествени треньори и създаването на млади спортисти. За да се случи това, трябва да има специална политика. Нужна е специална целенасочена политика за финансиране на треньорите и състезателната дейност, за да се издигнат на онова ниво, на което всички в България се гордеехме със спортните постижения на нашите национални и регионални отбори.

Но спортът има и една много важна социална и, дори бих казал, здравна функция, която, като че се пренебрегва. При условие, че имаме толкова висока обща заболеваемост, затлъстяване, трябва да се залага на развитието на спорта като цяло, а не само за високи спортни постижения. Трябва повече деца да тренират. Дори бих искал всички деца да се занимават със спорт, а тези, които имат талант, да получат възможност да се развиват. Ако човек от малък спортува, той няма да страда от затлъстяване, ще бъде дисциплиниран, ще е здрав.

ПП ГЕРБ: Ще повишим квалификацията на треньорите с широко внедряване на научно-приложната дейност и прилагането на последните научни постижения в спорта. С високи спортни постижения, организиране на спортни мероприятия и достойно представяне на страната пред света, както и чрез строеж и реконструкция на спортни обекти и съоръжения, ще създадем условия за изграждане на трайни навици в обществото за упражняване на достатъчно честа и интензивна физическа активност, предпоставка за здравословен и дълъг живот.

Кои са конкретните каузи, свързани с Добрич, които смятате за важни?

Имам много ясно виждане за конкретните неща, които трябва да се направят. Задължително е да се изгради физкултурен салон в ОУ „Хан Аспарух“. Училището е единственото в областния град, където такъв няма. Считам, че има даденост да се изгради нов физкултурен салон, дори със зали за гимнастика и бокс, разположени между Спортно училище и СУ „Св. Кл. Охридски“. Ако се инвестира в лекоатлетическа писта на стадион Дружба, това ще позволи тук да се провеждат състезания от голям ранг, като републиканско първенство. Смятам, че има възможност на площадките в градския парк да се изгради малка зала за до 1500 души със съблекални. Там децата на Добрич ще могат да третират. Смятам, че трябва да се развие и идеята за създаването на Спортен диспансер. В бъдеще е добре да се обмисли  възможността за възстановяването на Ученическа спортна школа. Ще работя за увеличаване на възможностите  малки и големи да има къде да се  занимават с различни видове спорт.

ПП ГЕРБ: Приоритетно финансиране на проекти за спорта за всички на основополагащите спортове – лека атлетика, гимнастика, плуване, спортни игри и др. По този начин ще обхванем над 100 000 ученици годишно в извънучилищни спортни дейности, което е около 1/7 от всички ученици в страната;

Знаете какво е да бъдеш успешен спортист, а какво означава да бъдете успешен народен представител?

Човек трябва да бъде отдаден на това, което прави, и да вижда реалните резултати от работата си. От 20 години всяка година имам медал от републикански шампионат за мъже. Ако ме питате за боря им, ще ви излъжа. Но те са пример за децата ми, синът ми на 10 години, и дъщеря ми – на седем. които си играят вкъщи с тях. Знам какво е отдаденост. Тя ме отведе до Олимпийските игри в Атина и това е един житейски връх за мен. Опитвам се да предавам моя хъс на децата, моите и тези, на които помагам за развитието им в спорта. Най-важния урок, на който се опитвам да ги науча е, че нищо не се получава без работа. Ето, заради това се кандидатирам за народен представител и ще се боря за това да има достъпна спортна инфраструктура – на национално и на местно ниво. Да запалим колкото може повече хора с магията на спорта. Защото спортът е здраве, но спортът възпитава и много важни човешки качества без които не може.

ПП ГЕРБ: Спортните постижения са от основно значение за повишаване престижа на страната. Целта е запазване и повишаване на успехите на нашите спортисти чрез системно подпомагане на спортните федерации, спортистите от националните отбори и координация между държавата и общините в тази дейност

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *