Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Еврокомисарят Мария Габриел пожела успех на Пчеларски пазар Пчеломания

В специално видео обръщение българският еврокомисар Мария Габриел поздрави организаторите и участниците в 18-ото издание на Пчеларски пазар Пчеломания, който днес отваря врати в Добрич. Мария Габриел пожела на изложителите успех, реализирана продукция и резултатни партньорства.

Ето какво още сподели тя:

„Уважаема г-жо Иванова - изпълнителен директор на „Добрички панаир“ АД, уважаеми организатори на Пчеларски пазар Пчеломания, участници, поздравявам ви от все сърце за провеждането на този изключителен форум за 18-а поредна година. Това са 18 години, в които вие всеки път препотвърждавате истината, че без пчелите няма живот. Пчеларството и за мен е кауза. То е сектор на уникално съчетание на традиция и модерност. Но то е не само един от най-старите селскостопански сектори на страната, посветил се на висококачественото производство в духа на традициите. Днес вече пчеларството е сектор, за който иновациите и технологиите са все по-позната територия. Те дават нови възможности на ангажираните в сектора.

Не трябва да пропускаме шансовете да извлечем максимална полза от тях от една страна, а от друга – да ги използваме за отговор на днешните предизвикателства. А те не са никак малко, знаем това – болестите, излагане на въздействието на химически вещества, загубите в растителното разнообразие и изменящия се климат са фактори, които водят до намаляване на пчелните популации. Подобно и на други сектори от селското стопанство, недостатъчен е броят на младите хора, ангажирани с пчеларство.

Предизвикателство е също гарантирането на лоялната конкуренция, защитата на качествените продукти и борбата с фалшифицирането на мед и пчелни продукти. Въпросът е какви стъпки трябва да предприемем, как иновациите и технологиите могат да ни помогнат? Няма еднозначен отговор и готово лесно решение, но най-важното е заключено в две думи – съвместни усилия. Обединяване на институции, пчелари и зем. стопани, добрият диалог и вслушването едни в други е разковничето за ефективни решения за сектора.

Като комисар ви уверявам, че ЕК ще продължава да подкрепя пилотни проекти и експерименти, като част от новата изследователска програма „Хоризонт Европа“, която е под мое ръководство.

Вярвам в силата и духа на пчеларите, на всички заети в сектора, за постигането на по-успешно пчеларство.  Само заедно можем да успеем. Обединението е пътят към преодоляване на предизвикателствата. Показва го и Пчеларски пазар Пчеломания. От сърце желая на всички успех , реализирана продукция и нови резултатни партньорства. Нека продължим да бъдем заедно в каузата „пчеларство“ . На добър час!“

https://euc-vod.fl.freecaster.net/18/203698/LR_I203698BG1W.mp4
c