Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

МБАЛ Добрич в готовност да преструктурира 50% от леглата си за Ковид болни

„Разпоредила съм в МБАЛ Добрич да имат готовност да преструктурират 50% от леглата си – това са около 170 легла,  в Ковид легла за неусложнени пациенти.“ Това обяви на брифинг д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ Добрич и секретар на Областния координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване. В момента здравното заведение се справя с 60-те ковид легла, с които разполага, но трябва да има готовност за разкриване на още, посочи тя.

Интензивните легла в МБАЛ-Добрич са увеличени от 6 на 8, но вече втора седмица са на 100% заети. Има насочени към Варна пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи. „През последната седмица имаме един болен,  насочен към болница „Св. Марина“ във Варна, за което сме им благодарни, защото и там имат проблем с леглата“, каза д-р Ангелова.

Преди два дни е бил насочен пациент от Балчик към Добрич, той към момента е добре. Днес също се търси свободно легло за човек, нуждаещ се от интензивни грижи.

От миналия петък са прекратени плановият прием и плановите операции в болниците, каза още д-р Ангелова.

Освен Ковид леглата в Добрич, има и 18 в МБАЛ Балчик. В Центъра за психично здраве в Добрич са определени 10 легла за пациенти с психични заболявания с Ковид и още 18 в психиатричната болница в Карвуна. „Това се налага, защото в областта има доста големи социални домове, които обгрижват хора с ментални проблеми и поради спецификата на заболяванията им се опитваме да ги насочваме към специализирани заведения“, допълни д-р Ангелова.

„Това, че хората са ваксинирани и след това са се заразили, не е нещо необичайно. Когато ваксинираме, след втората доза ние на всички казваме, че в следващите две седмици трябва да се пазят и да спазват противоепидемичните мерки, за да се даде шанс на организма да изработи антителата“, коментира д-р Ангелова.

c