Водещи новини Политика

Даниела Димитрова: Да бъдеш депутат е въпрос на избори и мандат, да бъдеш добруджанец е за цял живот

Даниела Димитрова е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот на 4 април

Икономист по образование, магистър по „Икономика и управление на търговията“, следдипломна квалификация: „Счетоводство и контрол“. Работила е като оператор-програмист в завод „Електроника“, София; Икономически директор на шивашка фирма „АВЕ“, а от 1998 до 2017 г. е административен ръководител в нотариална кантора в Добрич. Общински съветник в ОбС Добрич от 2007 до 2017 г., като в мандат 2011-2015 г. е зам.-председател на Общинския съвет. Член е на ПП ГЕРБ от 2007 г., била е общински клубен ръководител на Жени ГЕРБ Добрич, а от 2014 е областен клубен ръководител на Жени ГЕРБ. Народен представител в 44-ото Народно събрание. Омъжена, с две дъщери и двама внуци.

Много хора Ви познават – и като човек, и като депутат. Спират Ви на улицата, търсят Ви по телефона, споделят с Вас проблемите и радостите си. И, все пак, коя е Даниела Димитрова? Коя е онази Ваша страна, която не е позната?

Мой приятел често казва ,,Скромността е качество за тези, които нямат други качества”. Аз обаче вярвам, че скромността е добродетел. Това, че хората ме познават, че ме спират, че говорят с мен означава, че съм си свършила добре работата като техен представител. Ако има нещо, което не знаят за мен, то е, че под тихия, понякога изглеждащ плах вид се крие твърд и упорит човек. Реша ли, че трябва да се направи нещо, света ще обърна, от девет планини в десета ще отида, но ще донеса вода, за да стане. Много често хората се изненадват на тази ми страна, която като че ли не е много позната. Аз съм дълбоко вярващ християнин и смирението, което  вярата предполага, понякога е много трудно постижимо съвършенство. Голямата ми слабост е, че не мога да мълча, когато има несправедливост или неправда. И винаги нося отговорност за думите и действията си.

За какво работихте като народен представител в 44-ото Народно събрание?

Винаги досега, не само в парламента, съм работила за доброто на добруджанци. И така ще бъде занапред. Когато преди 4 години станах народен представител, поех ангажимент, както пред избирателите, така и пред ГЕРБ, политическата сила, на която съм член, да изпълнявам програмата й в интерес на хората и за развитието на града и държавата, които обичам. Работихме много за решаването на редица от проблемите, които хората от област Добрич поставиха. Много от целите постигнахме, за други бе дадено добро начало. Не предадох хората, принципите и политическите си възгледи. Не смятам да го правя и в бъдеще.

Най-важното е, че не предадох хората. Работих така, че да мога спокойно да ги погледна в очите и те да знаят, че съм направила всичко възможно да защитя техния интерес и интереса на града и региона в Парламента.

Всичките ми решения и действия винаги са били в името на това Добрич да бъде град, в който младите да искат да останат, за да работят и да се развиват, а родителите им да се чувстват сигурни и спокойни.

Кои са каузите, за които ще продължите да работите в следващия парламент?

На изборите отивам с това което представлявам като човек и професионалист – то не се създава за един месец, а се гради цял живот. Убедена съм, че ГЕРБ е единствената политическа сила в България, която може да гарантира стабилност и просперитет, спазвайки всички демократични и родолюбиви ценности, за които са се борили нашите предци и които вдъхновяват младото поколение.

Както и досега и в бъдеще ще посреднича между изпълнителната и местната власт с оглед разрешаване възникналите проблеми.

Смятам, че работата в здравеопазването и социалната сфера е много важна. Затова ще работя за подобряване на здравната система с гарантиран достъп до здравна грижа, привличане и задържане на медицински кадри и изграждане на Колеж за медицински сестри в Добрич. За усъвършенстване на системата за социална подкрепа и достъпност. Съхраняване на природата, решаване проблемите със замърсяванията и ефективни политики за аграрния сектор. Ще работя и по законодателни инициативи като промяна в Закона за здравеопазването или приемане на Кодекс за социална подкрепа.

Но няма да спра да подкрепям с всички сили развитието на града и региона си. Защото да бъдеш депутат е въпрос на избори и мандат, да бъдеш добруджанец е за цял живот.

Кое от свършеното по време на изтичащия вече мандат Ви кара да се чувствате горда и удовлетворена?

Най-важното в политиката е да използваш дадената ти възможност да помагаш на хората, да работиш така, че животът им да стане по-добър.

Като депутат не спрях да го правя. Непрестанно работех, срещах се с хората непрекъснато и съпреживявах техните болки. Помагах винаги, когато можех. 

Хората често пропускат, че народният представител е преди всичко законотворец. Ние приемаме законите, които уреждат различни въпроси от живота ни. Предложих и подкрепих решения на редица проблеми, изискващи законодателни промени.

Но аз бях народен представител от Добрич и се чувствах лично ангажирана с града и региона. Работата ми като народен представител в последните четири години е период достатъчно показателен. Всяка седмица провеждах приемни дни и срещи с гражданите в Добрич и населените места от областта. Срещах се с граждани и през почивните дни,  при необходимост и в София.

Смятате ли, че това е достатъчно, за да се кандидатирате отново?

Винаги може да се направи повече! Но и направеното не е малко.

Няколко важни проекта стартираха с подкрепата на правителството на Република България и съдействието на народните представители от ГЕРБ, като по този начин се решиха отлагани с години проблеми. 

Беше осигурено финансиране за най-голямата от 30 години насам субсидия за ремонт на народно читалище „Йордан Йовков-1870” в Добрич, като правителството осигури 103 521 лева. Министерството на културата осигури финансиране в размер на 420 000 лева за ремонт на покрива на драматичния театър „Йордан Йовков“ и 120 000 лева – за куклен театър „Дора Габе“. Изграден бе нов водопровод в село Стожер – подменени 1 800 метра водопровод по цялата дължина на главната улица с обща стойност на проекта 324 000 лева, от които 300 000 от ПУДООС. Проект за канализация и водоснабдяване на стойност близо 1,5 млн. лева се реализира в c. Оброчище.  Община Шабла получи от Министерски съвет 500 000 лева за рехабилитация на тротоари. Министерски съвет осигури финансиране за Община Тервел на стойност 550 000 лева – за благоустрояване на музея, за площадното пространство около паметника на Хан Тервел. Подкрепени бяха и други проекти на общините от областта.

Решен бе проблемът с полските пътища, поставен от представители на Добруджанския фермерски съюз. Те настояха да се уреди разораването на полски пътища, което създава пречки на ползвателите да стигнат до имотите си.

За пръв път от девет години „Многопрофилната болница за активно лечение – Добрич“ получи толкова голяма сума за капиталови разходи – 600 000 лв. с ДДС, за нов скенер, и 130 000 лева за хемодиализни апарати и водоочистваща система.

С отпуснати 100 000 лв. Професионална гимназия по аграрно стопанство в Добрич имаше възможността да оборудва ремонтни работилници, лаборатории, както и да обнови сградата и учебния автопарк. 58 200 лева получи за ремонтни дейности Професионалната земеделска гимназия в Каварна. Бяха осигурени средства за ремонти и на училища от Шабла и Тервел. Община Генерал Тошево получи от МРРБ 257 504 лв. за рехабилитация на водопровод Помпена станция Малина до водоем 300 м3 – Генерал Тошево“ с дължина 7 020 метра. Мемориал „Военно гробище” получи нов статут – на недвижима културна ценност от национално значение.

Заедно с колегата вицеадмирал Пламен Манушев  излязохме с декларация във връзка с инвестиционното предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич и заявихме, че подкрепяме жителите на община Генерал Тошево. Уверихме, че няма да допуснат да се рискува поминъкът на добруджанци във връзка с проучванията и добива на газ. Запознахме членове на Министерски съвет и МВнР с казуса с искането за екстрадиция на Желяз Андреев. По-късно САЩ оттеглиха искането си. Бяхме сред вносителите на проекта на решение за обявяване на гр. Добрич и гр. Тутракан за “Град на Българската бойна слава”. Инициативата бе подета с решения на Общинските съвети. Инициирах дискусия на тема „Българското европредседателство“ с участието на около 100 жени от областните Добрич и Варна. Гост бе евродепутатът Емил Радев. Участвах в  заседание на Обществения съвет към Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. На него бе дискутиран проектозаконът за българския жестов език. По моя покана участие взе и Петя Митева – председател на ТО на глухите в Добрич. По моя покана ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ посетиха Народното събрание.

Под патронажа ни в Добрич се състоя концерт по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Съдействах за удостояването на народната певица Калинка Вълчева с почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – златен, и за провеждането на церемонията за връчването му.

По моя покана в Добрич гостуваха публицистът, изследовател на историята, културата и изкуството Георги Тодоров, както и един от най-добрите детски психолози у нас Димитрина Проданова, която проведе поредица от срещи с педагози и родители в Добрич, Балчик, Каварна, Тервел и Шабла.

Инициирахме безплатни прожекции на филми, с предимство за българското кино, кампания „Великденско почистване” в Добрич и областта. 

В подкрепа за бизнеса проведохме поредица от срещи с представители на бизнеса от различни сектори – за да чуят от предприемачите на Добрич и областта техните проблеми.  Организирахме поредица от срещи с екип от дирекция „Инспекция по труда” за работодатели от туристическия бранш, от селскостопанския и строителен бранш. Както и форум с участие на земеделски кооперации, арендатори и други земеделски стопани.

Осъществих поредица от срещи с участието на работодатели от област Добрич във връзка с приложението на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на личните данни – в Добрич и Балчик, за туристическия, селскостопанския бранш, медици и други сектори. По наша покана в Добрич и областта гостуваха министър-председателят Бойко Борисов, министри и заместник-министри – на труда и социалната  политика, на земеделието, на туризма, на образованието, здравеопазването и т.н.  Инициирах и подкрепих здравни инициативи.

Дано не съм отегчила хората с това изреждане, но в края на мандата ми е добре да се направи нещо като обобщение на свършеното. А казаното по-горе е само част от него.

Вие сте на последното, 12-то място в листата на ГЕРБ-СДС. Защо?

Това беше мой личен избор. Аз избрах да бъда последна в листата, въпреки, че можех да бъда на водеща позиция. Исках да се уверя, че хората ще гласуват за мен, ако оценяват какво съм направила за града и за обществото ни. Ако не вляза отново в Народното събрание, значи съм можела да бъда по-добър народен представител, който е можел да направи повече. Приемам този осъзнат риск, защото човек трябва да се развива и да се учи да бъде по-добър.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Follow Me:

Related Posts

  1. Димитър Димитров says:

    До сега винаги съм гласувал за ТЕБ, включително и всичките ми близки, около мен, НО вече НИКОГА, понеже, вашите протежета от ВиК и с ТВОЕТО СЪДЕЙСТВИЕ, незаконно и без никакво основание ми спряхте водата на имота, в който живея !!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *