Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

От 27 до 30 март обучават присъствено членовете на СИК в област Добрич

Обучение за членовете на СИК в област Добрич за изборите на 4 април ще се проведе между 27 и 30 март, съобщават от Районната избирателна комисия. То ще се проведе присъствено, със спазване на дистанция от 1,5 метра и всички останали изисквания за безопасност, каза за Про Нюз Добрич председателят на РИК Цонка Велкова.

По повод на влезлите от вчера в сила по-строги противоепидемични мерки и забраните за провеждане на присъствени обществени мероприятия, Велкова коментира: „Обърнахме се с въпрос към ЦИК и техният отговор беше, че при невъзможност обучението да се проведе онлайн, да се направи присъствено, при спазване на мерките. За Добрич например обучението преди се правеше в рамките на един час за всички СИК. Сега го разделяме на 5 части – от 9.00 до 17.00 часа на 28 март. Ще се проведе в Органовата зала.“

За общините Балчик, Каварна, Шабла и Добричка обучението на членовете на СИК ще се проведе на 29 март, за Тервел и Крушари на 27 март и за Ген. Тошево – на 30 март.

Машините за гласуването още не са доставени, очаква се да пристигнат преди изборите. Припомняме, че в 247 избирателни секции в област Добрич ще се проведе машинно гласуване. За сравнение, на изборите за Европейски парламент през май 2019 година секциите бяха 76.

124 ще бъдат секциите с машина в град Добрич – на практика във всички секции ще има машинно гласуване, с изключение на тези в болницата, следствения арест и дома за стари хора. Гласуващите ще могат да изберат дали да упражнят правото си на вот през машината, или с обикновена хартиена бюлетина.

По предварителни данни гласоподавателите в област Добрич са над 180 800. 

c