Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

23 март – Световен ден на метеорологията

Днес е Световният ден на метеорологията. Той се отбелязва се от 1961 година, в деня на влизането в сила през 1950 г. на Конвенцията за Световната метеорологична организация (СМО) – специализиран орган на ООН.

Метеорологията е наука, изучаваща атмосферните явления и климатичните условия, тяхното моментно състояние, както и тяхното прогнозиране. Състоянието на атмосферата в определен момент и място се нарича метеорологично време или само време. Метеорологията изследва динамиката на атмосферните явления, които зависят от основни параметри, като температура, налягане, концентрация на водни пари, техните градиенти, взаимни влияния и промените им във времето. Чрез изучаване на проявлението на тези явления се предвижда бъдещето им развитие. Дялът от метеорологията, занимаващ се с прогнозиране на времето, се нарича синоптична метеорология.

Началото на метеорологията може да се проследи още от древна Индия, когато упанишадите дискутират сериозно процесите на образуване на облаци и дъжд, както и сезонните цикли, причинени от движението на Земята около Слънцето. Класическата работа Brihatsamhita Varāhamihira, писана около 500 г. пр.н.е., дава ясни доказателства, че дори в онези далечни времена е съществувало дълбоко познаване на атмосферните процеси.

Терминът метеорология е предложен от Аристотел, за да опише това, което по това време най-общо са наричали „науки за Земята“. Приблизително по това време философът Теофраст публикува „Знаците на времето“, първата книга, съдържаща метеорологични прогнози в Европа.

c