Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Жълт код и бяло начало на 10-дневния локдаун в област Добрич

За днес (22 март) е издадено предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи от дъжд и сняг, информират от Националния институт по метеорология и хидрология / НИМХ/.  

За района на област Добрич, вятърът ще е от север-североизток - скорост 14-17 м/с (7 по Бофорт). Вълнението на морето ще е 4 бала.

карта / НИМХ

Тази сутрин, температурите в страната бяха в интервала от -7  С до + 6 С. Времето е предимно облачно. Вятър духа почти в цялата страна.

Дъжд вали в областите:

  • Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Ловеч, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

Сняг вали в областите:

  • Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич,Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив /в района на Паничково/, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище /в района на Омуртаг и Търговище/, Хасково /по високите и усойните места/ и област Шумен.

Пътните настилки са мокри на места заснежени, обработени и проходими при зимни условия.

От АПИ съобщиха за районите с ограничена видимост поради мъгла:

  • До 50 м – в област Благоевград /в района на Дюлински проход/ и в област Ловеч /в района на Троянски проход и Априлци/.
  • До 150 м – в област Бургас /в района на Руен/.

Днес под влияние на средиземноморски циклон, който ще се премества през Егейско море, проливите към Черно море метеорологичната обстановка в нашата страна ще се усложнява още. Времето ще бъде облачно с повсеместни валежи. В по-голямата част от Северна България, по високите полета и в планините ще вали сняг, в останалата част от страната - дъжд. Валежите ще бъдат значителни и снежната покривка ще се увеличава още. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е умерен, в източни райони и временно силен. С него ще продължи да нахлува студен въздух, в Лудогорието и Добруджа, както и по старопланинските проходи, ще има условия за виелици и навявания. В по-голямата част от страната температурите ще бъдат без дневен ход – между 0° и 5°, на места в Югоизточна България до 7°-8°; там е възможна слаба гръмотевична дейност. През нощта срещу вторник валежите постепенно ще отслабват.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Видимостта ще бъде намалена. Ще духа умерен югоизточен, по билата югозападен вятър. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от север-североизток и ще се усили. С него ще нахлуе още студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 3°.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха и на морската вода: 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Дежурен синоптик: Красимир Стоев / НИМХ

Тази сутрин, Слънцето в Добрич изгря в 6:09 ч. и ще залезе в 18:22 ч. Продължителността на деня е 12 ч. и 13 мин. Сутрешните стойности на въздуха бяха в интервала - от 0° в Добрич, Ген. Тошево и Тервел, до 4-6° край морския бряг.

Строги ограничения заради пандемията влизат в сила от днес (22 март) – вижте какви

През следващите дни от работната седмица, времето в региона ще остане без съществена промяна - ветровито, с превалявания от дъжд и сняг. Повишение на температурите и повече слънце се очаква от дните на последния уикенд за месец март.

прогнозна графика за област Добрич / НИМХ
c