Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В община Шабла въвеждат разделно събиране на отпадъци от облекла и текстил

Специализиран контейнер за разделно събиране на отпадъци от облекла и текстилни материали ще бъде поставен в началото на април в Шабла, информират от Общината. Той ще се намира по ул. „Оборище“, до контейнерите за битови отпадъци на паркинга зад читалище „Зора 1894“. Ще се обслужва ежеседмично от „Евротекс“ ЕООД по договор с Община Шабла.

В контейнера гражданите ще могат да изхвърлят непотребни дрехи, обувки, чанти, аксесоари (шапки, шалове, ръкавици), домашен текстил (пердета, спално бельо) и др. Условието е те да бъдат чисти и опаковани в торби. След изпразването на контейнера текстилните материали ще се превозват до складовете на обслужващата фирма, където ще се сортират в специални съоръжения в зависимост от предполагаемата им бъдеща употреба. Всяка отделна дреха ще се преценява според йерархията в политиката за предотвратяване и управление на отпадъците, а именно – повторна употреба като дрехи или парцали за почистване, за получаване на рециклирани влакна, за различни текстилни пълнежи или за оползотворяване чрез получаване на енергия.

Контейнерът за текстилни отпадъци е лесно разпознаваем, в свежи цветове, със съответните надписи и указания за употреба. Създаден е така, че да предпазва събраните изделия от атмосферните влияния и да ги защитава от кражби.

С въвеждането на разделно събиране на текстилните отпадъци Община Шабла дава своя принос към общия, така че да живеем в една по-чиста и здравословна околна среда и призова гражданите да се възползват максимално от новата придобивка.

c