Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Ремонтират покрива на Дома за весели ритуали в Тервел

Обществена поръчка за основен ремонт на покрива на Ритуалния дом за весели ритуали в Тервел обяви Общината. Стойността й е 44 000 лева без ДДС.

Сградата на Ритуалния дом е масивна, монолитна, на един надземен етаж и един избен етаж /под цялата площ/. Стълбите са монолитни, с един вход от север, към улицата. Покривът е скатен. Разположена е в централната градска част на Тервел, на ул. ”Цар Калоян”. Построена е през  началото на миналия век. В експлоатация е от построяването си.

При оглед на подпокривното пространство е установено, че има компрометирани носещи елементи от покривната конструкция - ребра и обшивка в местата на течовете и около комините, прогнили попове и столици, компрометирани части от стрехите. Атмосферните води са се пропили в мазилките, в следствие на което се е получило пропадане на същите. Улуците и водосточните тръби са в лошо състояние. Около комините има големи течове. Дървесината на ребрата и летвите е влажна, на места с мухъл. Гредоредите са застлани с талашитени плоскости, които също са влажни и се деформират.

Във връзка с основния ремонт на покрива трябва да се изпълнят следните  строителни процеси, при които покривните линии и коти на билата остават същите: сваляне на покривно покритие; демонтаж на седяща покривна конструкция; изграждане на изравнителни стоманобетонни пояси по контура на напречните носещи стени; монтиране на нови керемиди върху  нови дървени ребра, дъсчена ламперия, мушама и летви; монтаж на нови поцинковани тръби и олуци, ламаринени обшивки и шапки на комините.

Крайният срок за подаване на офертите е 5 април.

c