Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Не е ясна причината за катастрофата на пътя София-Варна, в която загинаха двама души от Добрич

Към момента не може да се каже каква е причината за тежката катастрофа на пътя София-Варна, отнела живота на трима души. Това стана ясно на брифинг на полицията и прокуратурата във Велико Търново.

Пътният инцидент стана около 23.30 часа в района на великотърновското село Козаревец. Сблъскаха се автобус на превозваческата фирма „Етап Адрес“ и товарен автомобил на добричката фирма „ПАТО“, превозващ безалкохолни напитки. На място загинаха двамата шофьори и пътник в автобуса. От общо шестимата пътници, четирима са пострадали леко и след медицинска помощ са освободени за домашно лечение, а  един не е пострадал изобщо. Предстои назначаването на множество експертизи за установяване причините за възникналото произшествие.

Образувано е досъдебно производство по чл. 343 от НК за причиняване на смърт на повече от едно лице, като предвидената наказателна отговорност е от 3 до 15 години лишаване от свобода, съобщи наблюдаващият прокурор.

Автобусът е пътувал от София за Добрич, а тирът – от Добрич към В. Търново. Тъй като двете моторни превозни средства са били силно деформирани, се наложило да бъдат репатрирани, където предстои да бъдат извършени технически експертизи. Те ще покажат дали двете МПС-та са били технически изправни. Назначени са съдебно-медицински експертизи, като предстои да се изясни дали е имало алкохол в кръвта на водачите. Назначена е и автотехническа експертиза, която ще изясни какви са причините за ПТП.

Работи се по няколко версии, но като цяло има основания да се предполага, че едното превозно средство е напуснало лентата си за движение и има сблъсък в насрещната лента.

Обвиненията могат да бъдат повдигнати, след като се изясни какви са били причините за произшествието. Кръгът на лицата, които могат да бъдат привлечени към отговорност, е голям, в зависимост от това какви нарушения могат да бъдат установени - дали са свързани с техническата изправност на МТС, или са във връзка с организацията на транспорта, каза прокурорът.

Осъществен е контакт с превозвачите, изискани са всички документи, които имат отношение към извършваните превози. Няма констатирани неизправности на пътното платно в този участък на пътя, като, разбира се, условията за движение са били тежки, нощни условия при мокра настилка и валеж.

c