Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

С по 10% или 15% се облагат доходите от продажби в интернет

Доходите през 2020 година, получени от този вид продажба влизат в три различни приложения според вида им

Данък за продажбата на лични вещи не се дължи и тези суми няма нужда да бъдат вписвани в годишната данъчна декларация

Продажбите в интернет, които хората правят с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват. Това съобщиха на Националната агенция за приходите /НАП/.

От там посочват следния пример - в случаи, при които човек продава старите си ски обувки или използвано детско столче, с обява в интернет, не дължи данък. Но в случаи, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба - гражданите дължат данък, който трябва да посочат в годишната данъчна декларация за съответната година.

От 16 март 2021 г. НАП предоставя електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на граждани. Декларациите са достъпни в Портала на НАП за е-услуги с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис. В електронната си декларация гражданите ще могат да видят данните, получени в НАП от куриерските фирми, за получените суми от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Гражданите имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени от тях с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност.

В зависимост от извършваната дейност доходите от продажби в интернет се попълват в различни приложения на годишната данъчна декларация.

  • Ако човек препродава стоки с цел печалба, трябва да посочи получените доходи в Приложение №2 от годишната си данъчна декларация, което попълват и едноличните търговци. Данъкът за тази дейност е 15% върху реализираната печалба.
  • Ако гражданин получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, занаятчия или човек със свободна професия чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение №3. Например тук трябва да бъдат декларирани суми, които човек е получил от продажба на изработени от него бижута. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от гражданина стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение №5. Доходите в Приложение №3 и Приложение №5 се облагат с 10% данък.

Различни правила за едноличните търговци

Две са крайните дати за подаване на формулярите

Едноличните търговци и хората, които препродават стоки с обяви в интернет, трябва да подадат годишните си данъчни декларации за получените доходи през 2020 г. до 30 юни 2021 г., напомнят от НАП. Причината за това е, че едноличните търговци подават данъчни декларации в сроковете за пускане на корпоративните данъчни декларации от фирмите. А хората, които препродават стоки чрез интернет се облагат като еднолични търговци.

Доходите на граждани от упражняване на свободна професия или занаят, от наеми и граждански договори тази година се обявяват до 5 май, а не до 30 април, заради почивните дни около Великден.

Ако човек има доходи както от наеми и граждански договори, така и от препродажба на стоки в интернет, за първите трябва да пусне данъчна декларация до 5 май, а за вторите - до 30 юни. Разбира се, най-лесно е още в срока до 5 май човек да обяви всичките си доходи от 2020 г.

Приходите от пласиране на домашен мед също се облагат. Броят на продажбите няма значение

Еекспертите от НАП уточняват, че ако човек има кошери и от тях вади мед за собствено потребление, но част от него продава с обяви в интернет - трябва да плати данък за получените доходи. Доходът от продажба на мед трябва да бъде записан в Приложение №3 на годишната данъчна декларация, което попълват земеделските стопани, които не са избрали да плащат данъци като еднолични търговци.

Няма значение какъв е броят на направените онлайн продажби и какви са реализираните приходи - дали са 100 лв. или над 5000 лв. При препродажба на стоки, купени с цел продажба, както и при продажба на произведени от самия човек стоки, данък трябва да бъде платен.

Слуай 1 и Слуяай 2:

  1. Ако човек продаде 10 джанти на кола, едва ли те са от стария му автомобил, който вече е за скрап, а вероятно става въпрос за търговска дейност. Ако някой продаде 200 телефона онлайн, това е търговска дейност.
  2. При продажба на лични вещи няма данък. Ако човек реши да продаде наследствената библиотека от 800 книги, не дължи данък. Няма значение, че е направил няколко стотин продажби с използването на куриер и наложен платеж.
c