Политика

Д-р Севдалин Куцаров: Устойчив бизнес ще спре обезлюдяването на област Добрич

Обезлюдяване и разруха са сред често срещаните гледки в малките населени места у нас. Област Добрич не прави изключение, споделя водачът на листата на Републиканци за България д-р Севдалин Куцаров.

„Проблемът, както в региона на Добрич, така и в цялата страна, това е концентрацията в големите градове.  Липсата на перспектива кара хората да напуснат. Това води до изчезване на инвестициите“, смята той.

„Разговорът с хората е най-подтискащ. Това, че те не виждат перспектива, дори и най-младите. Особено драматично е това в северната и северозападната част на Добруджа. Не се вижда нищо работещо. Хората са носталгично настроени. Дори и по-младите говорят за това какво е било в миналото. И не виждат перспектива и, ако нищо не се промени, също ще напуснат региона, дори и страната“, коментира д-р Куцаров в резултат на проведените срещи в региона.

Счита, че затова млади хора трябва да участват в политиката и управлението на различни равнища. Защото те могат да зададат и новата посока, в която да се развива областта.

В листата на Републиканци за България за Добрич има много млади хора, завършили в Единбург, Марсилия, Берлин. Хора от средите на малкия бизнес, хора с енергия и желание да останат и се развиват тук

Според д-р Куцаров на общинско и областно равнище трябва да има яснота какви инвестиции могат да бъдат привлечени, какво регионът може да предложи, да има яснота в каква посока ще се развива.

Туризмът и селското стопанство са сезонни занимания. А и са зависими от климатичните условия. Трябва да има устойчив бизнес и той може да свързан с информационните технологии.

„Това, което дава възможност да работиш в голяма компания и да живееш в Добрич или в селата от областта, е IT секторът. Това са професиите, които могат да гарантират бъдеще тук. Може офисът ти да е на 100-200 км. Не е необходимо да плащаш големите разходи на един голям град. Защото тук животът е по-лесен – както за възрастни, но особено за младите семейства“, смята д-р Куцаров.

Той е категоричен, че другата посока, в която трябва да се работи е да се помага на малкия и среден, на семейния бизнес.

Направата на учебни заведения, на кампуси ще доведе младите. Дори и само част да останат тук, има смисъл, посочи водачът на листата на Републиканци за България.

В програмата на партията е заложено Ежегодно стимулиране на социално слаби и многодетни семейства чрез раздаване на ваучери за закупуването на дрехи, учебни пособия и учебници в началото на всяка учебна година. Същата подкрепа ще бъде осигурена и за децата, които посещават детска градина.  С цел решаване на демографската криза у нас се залага на удвояване на инвитро процедурите, финансиран от държавата. При наличието на 200 000 двойки с доказани репродуктивни проблеми смятаме, че е необходимо държавата да се ангажира още по-активно с подпомагането на асистираната репродукция, като поеме финансирането и на всички необходими съпътстващи процедури. 

Създаване на предпоставки за трайно заселване у нас на българи от чужбина е другата насока по отношение на справяне с демографския проблем. При наличието на все повече обезлюдени територии държавата трябва да приложи юридически и икономически мерки, които да стимулират заселването на българи както от традиционните общности, така и на българи второ и трето поколение от новата емиграция – чрез данъчни облекчения, субсидии и ускорена процедура за българско гражданство.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *