Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

21 март – Световен ден на гората, поезията, кукления театър и хората със синдром на Даун

Световният ден на поезията се отбелязва от 1999 г. на 21 март, по инициатива на ЮНЕСКО. Целта на този ден е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, "да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".

Световният ден на гората се отбелязва се от 1972 г. в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да се защити флората и фауната на горите. Те са природно богатство, на което дължим чистия въздух и вода, както и естествена среда за живот и развитие на разнообразие от растения и животни. Наред с това горите имат и важно стопанско значение за икономиката на дадена страна. Затова всеки носи отговорност за опазването на това природно богатство, за неговото развитие и рационално използване в името на благоденствието на страната.

През 2003 г. Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), обявява 21 март за Ден на Кукления театър. Посвещава се на подкрепата и популяризирането на кукленото изкуство по целия свят. По този повод в почти всички театри в големите градове се организират куклени представления.

На 21 март светът отбелязва Международния ден на хората със Синдром на Даун. Английският невролог и фармацевт Джон Лангдън Даун (чието име носи синдромът в наши дни) описва през 1866 първия случай на този синдром, като самостоятелен, разграничен от останалите заболявания и увреждания. Едва през 1959 г., 63 години след смъртта на Даун, френският генетик Жером Льожон установява причините за синдрома: той открива, че във всяка клетка на носителите на синдром на Даун има по 47, вместо обичайните 46 хромозоми, т.е. при една от хромозомите се наблюдава утрояване (тризомия) вместо удвояване, но не успява да открие коя е тя. По-късно се доказва, че изменението настъпва именно в 21-вата хромозома. Изследванията на механизмите на образуване на тризомията сочат, че синдромът на Даун се унаследява.

c