Общество

Награди за млади таланти – шанс за децата и природата на България

За единадесети път и за десета поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обявява националната си програма „Награди, стипендии и отличия“. Проектът има за цел да подпомогне обучението и да подкрепи националните и международните изяви на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии.

Още от 2011г. Фондация „Шанс за децата и природата на България“ подпомага развитието на талантливи деца и способни млади хора на възраст от 6 до 20 години, предоставяйки им шанс, зависещ изключително от техните качества и умения, усилия и постоянство, и им осигурява подкрепа за важни етапи от тяхното образование, професионално обучение и творческо усъвършенстване. Оттогава до момента по програмата „Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 70 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили Големия приз „Шанс за таланта“, който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. Сред талантите на Фондацията са: златното момиче на българския шахмат – Нургюл Салимова; Цветан Стоянов – европейски шампион за 2012 и световен шампион по шахмат за 2015; екипи от ученици по астрономия от МГ “Д-р Петър Берон”, гр. Варна, чиито проекти спечелиха първи награди няколко поредни години на световния конкурс на НАСА „NASA Ames Space Settlement Design Contest“; младите математици Константин Гаров, Ясен Пенчев, Димитър Опърлаков, Денис Сираков; певиците Елеонора Иванова, Ива Ичевска и Габриела Йорданова; пианистите Кристиян Тодоров, Константин Башиков; художниците Вяра Пенчева, Елена Мазнева, Десислава Димитрова и още мн. др.

„Успехите на българските деца заслужават специално внимание. Освен на талант те се дължат и на много труд, усилия и постоянство. С отпускането на индивидуални награди искаме да поощрим и подпомогнем развитието на младите таланти на България. Искаме да откроим успеха им в дадена област като победа, заслужаваща специално внимание. Целта ни е да стимулираме децата и младежите да продължат да развиват дарбите си, да им помогнем да ги доказват в състезания с други и да реализират мечтите си. Ние вярваме в тях!“, споделя Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

Крайният срок за кандидатстване по програмата е 30.09.2021 г., а пълните условия за кандидатстване ще намерите тук: http://www.forbgkids.org/70/page.html

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *