Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Репортерката на Господарите Виктория Симеонова от Добрич с поредна награда за журналистика

Репортерката на gospodari.com Виктория Симеонова от Добрич стана носител на наградата „Даниела Сеизова – в името на живота” . Тя е на Федерация „Български пациентски форум”.

За Про Нюз Добрич Виктория разказа, че Федерацията връчва наградите си за 11-а поредна година. Конкурсът е за журналисти, лекари и хора, които са се заели с каузата да помагат на пациентите в битката им с институции, с болнични заведения. Отличията бяха връчени на 17 март в столицата.

Виктория спечели наградата в категория „Онлайн медии”. Номинации се правят както от пациентските организации, така и от самите пациенти. Младата журналистка няма информация кой точно е подал нейната номинация.

„Материалът, който бе цитиран като една от причините за тази награда, е свързан с това, че Здравната каса през последната година реши много да намали договора за лекарства, които осигурява на различни пациенти и по този начин лиши много от тях от лечение, или по-точно ги задължи те сами да заплащат за достъп до скъпоструващи медикаменти”, разказа репортерката. По думите й в материала на екипа, в който е, се представя историята на една възрастна жена с различни заболявания, на която някои лекарства са заменени с генерици и състоянието й се влошава.

„Тя ни обърна внимание, че този проблем го имат много пациенти, които страдат от повече от едно заболяване, а знаем, че при възрастните хора често се случва точно така“ обясни Виктория. Разказа, че са засегнати и проблеми на болните от диабет. В отговор на материала Здравната каса подчертава, че има генерици и че замяната на лекарства била защото така договорът бил по- изгоден.

„По принцип ние през годината освен този материал представихме и много теми, свързани с отказ за лечение заради COVID-19 – в един момент болниците приемаха основно хора с коронавирус“, сподели Виктория. Представени са и случаи на пациенти със забавено лечение или които са с вируса, но такова им се отказва. Журналистката разказа, че е номиниран още един материал на екипа, в който работи – в категория „Разследваща журналистика”. Той е свързан с пациенти с муковисцидоза. „Това е едно много рядко заболяване, лечението на което в България се финансираше само за пациенти до 18-годишна възраст – разказа репортерката. – Чрез нашата намеса успяхме да осигурим Здравната каса да заплаща лечението и на по-възрастните извън страната – в Чехия. Това беше една малка победа за нас”.

Виктория Симеонова е репортер на „Господари на ефира” от 2016 година. Има бакалавърска степен по Журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски” и магистърска по Продуцентство и креативна индустрия от същото висше учебно заведение. В момента учи Дигитален маркетинг в Софтуни.

Снимка: Федерация „Български пациентски форум”

c