Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Добруджа 07 отстъпи на Нефтохимик в оспорван финал за Купата на България (видео)

Нефтохимик Бургас спечели турнира за Купата на България при мъжете. Волейболистите, водени от Николай Желязков, надиграха Добруджа 07 с 3:2 (25:21, 23:25, 25:21, 23:25, 15:11 ) във финалния двубой, който се игра в пазарджишката зала „Васил Левски“.

Залогът – спечелване на Купа България, си каза думата, като двубоят бе нервен и изпълнен с оспорвани моменти и интрига. Напрежението доведе до амплитуди в играта и на двата съперника и честа смяна на водачеството. В крайна сметка обаче Нефтохимик показа повече класа, характер и волейболни аргументи за крайния успех.

Двата тима тръгнаха равностойно, но напрежението повлия на добруджанци, които допуснаха слабости и непредизвикани грешки. Нефтохимик отбеляза пет последователни точки и поведе с 8:3. Бургазлии продължиха да натискат съперника и в решителната част на гейма вече водеха с 21:15. Мирослав Живков потърси промяна, чрез рокади в състава, но и това не помогна. Нефтохимик не допусна обрат, запази аванса си и спечели първия гейм.

Във втората част Добруджа 07 намери верния ритъм на противодействие и играта тръгна точка за точка. И двата тима засилиха сервиса, като го рискуваха на максимална степен. Това доведе до променлив успех и последователна смяна водачеството в резултата, за да се стигне до сублимното равенство 23:23. В този момент два бомбени сервиса на Мартин Мечкаров допринесоха за успеха на Добруджа. След успешна блокада и контраатака добруджанци спечелиха с 25:23 и изравниха 1:1 гейма.

Равнопоставеността продължи в пълна сила в третата част, като Нефтохимик наложи волята си с по-голяма устойчивост в решителните моменти. Началото бе борба за всяка точка. Първи Нефтохимик взе предимство и дръпна с 12:9, след непредизвикани грешки на съперника. Това доведе до смут в редиците на добричлии, които намалиха ефективността в атака, а бургазлии продължиха да поддържат преднина до 18:15. Авансът обаче се оказа крехък и двата тима достигнаха до ново равенство 18:18. След поредното изравняване 21:21, грешка от сервис на Добрич като че ли ги спъна. Нефтохимиците изригнаха и отбелязаха четири последователни точки, като затвориха гейма без да дадат шанс на съперника.

Добруджанци продължиха да се борят, като четвъртата част продължи с нова поредица в смяна на водачеството и интрига. При 18:18 две поредни грешки на Нефтохимик и блокада на съперника, доведоха до три точки в полза на Добруджа 21:18. И отново Нефтохимик стигна съперника при 21:21. Този път обаче добричлии запазиха хладнокръвие, устояха на всички атаки и спечелиха, като останаха в мача и доведоха развоя до 2:2.

В тайбрека нефтохимиците заявиха недвусмислено волята си за победа, като стартираха ударно с 8:3 в своя полза. До края те запазиха същата увереност, като преклониха съперника и се поздравиха с крайната победа.

Добруджа: Георги Манчев, Жулиен Георгиев, Димитър Маринков, Мартин Мечкаров, Денис Чавдаров, Венцислав Рагин - Николай Тодоров-либеро (Методи Ананиев, Светослав Арнаудов)

Нефтохимик: Георги Братоев, Валентин Братоев, Денис Карягин, Мирослав Градинаров, Ники Николов, Николай Колев, либеро Теодор Салпаров (Жани Желязков)

Източник и снимка: bgvolleyball.com

c