Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

„Чудната градина“ разчита на кредит от Община Добрич, за да осигури заплати за 6 месеца

Безлихвен кредит в размер на 68 405 лева иска Фондация „Св. Николай Чудотворец“ от Община Добрич, за да осигури заплати в следващите 6 месеца на заетите в социалното предприятие „Чудната градина“ младежи с увреждания. Предприятието има оранжерии на парцел до магазин „ЛИДЛ“ и произвежда зеленчуци и цветен разсад. По повод на поисканата подкрепа, Общината обяви публично обсъждане за актуализация на бюджета за 2021 година, което ще се състои онлайн на 29 март.

„Ние работим по два проекта на Агенцията по заетостта вече две години - с тях наехме хората на работа. И тъй като можем да се възползваме от един бонус на Агенцията за още 6 месеца, ние искаме да продължим да работим с тях. Въпросът е, че за да изпълним проекта, трябва да продължим да даваме заплати в тези 6 месеца. Сумата, която се получава, е сума, която ние нямаме. Допитахме се до общината, най-малкото защото ние сме социално предприятие, а местната власт би трябвало да подпомага социалното предприемачество. Решението трябва да мине през Общинския съвет“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на фондацията Мария Методиева. Необходимата сума е по-голяма, но предприятието ще може да осигури една част от нея.

„Ние не искаме пари даром. Общината ще отпуска месечно определена сума - не искаме парите наведнъж. В края на годината трябва да върнем половината от кредита, а другата половина – през 2022 година. Можехме да кандидатстваме и пред банки, но лихвите там са непосилни за нас. Предпочитаме тези пари да ги вложим в производство“, допълни Методиева.

Проектите на Фондацията, защитени пред Агенцията по заетостта, са „Обучение и заетост за младите хора“ , по който са назначени 9 младежи с увреждания, и „Обучение и заетост“ – по който работят още 13. Първият проект е до 31 март, но той ще продължи с анекс към договора.

През есента се очаква с новия програмен период на ЕС да има нови проекти и „Чудната градина“ да продължи дейността си.

c