Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Четири пъти в годината черпи за имен ден директорът на пожарната в Добрич Дарин Димитров

Имен ден празнува днес директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /РД „ПБЗН”/ в Добрич комисар Дарин Димитров. За Про Нюз Добрич той сподели, че е кръстен на дядо си Димитър по бащина линия. Именикът ще отбележи празника си у дома със семейството си.

Димитров разказа, че има имен ден четири пъти в годината и черпи на всяка една от датите. Името Дарин е споменато на Тодоровден, на Богоявление, имен ден има и през лятото. На 11 октомври – Димитровден, директорът на пожарната също празнува, защото носи името на дядо си Димитър. „Преди 20 години не знаех кога имам имен ден и тогава го отбелязвах на Димитровден”, допълни той.

Комисар Димитър Димитров започва работа като огнеборец през 1994 година. В началото е инспектор в Районната служба в Тервел. От 2001 година е в Добрич. Директор е на РД „ПБЗН” от 2012 година.

Това е професията, която мен лично ме удовлетворява най-много, сподели именикът. С желание кандидатства и започва работа. „Колкото и тривиално да звучи, това е една професия, която има единствено за цел да помага на хората в почти всички аспекти на техния живот”, каза огнеборецът. Той обясни, че служителите му са обучени и могат да оказват дори и долекарска помощ. „Т. е. дори и в това направление помагаме на хората. Имаме много случаи, в които първоначалната реакция на служителите е била толкова адекватна, че е спасявала човешки животи до пристигането на спешна помощ”, каза огнеборецът. Той посочи, че през м. г. РД „ПБЗН” има две благодарствени писма от екипите на спешна помощ.

Нашата професия е и много коментирана, сподели комисар Димитров. Той е чувал думите: „Те нищо не правят, ходят на пожари без вода”. „Това е една приказка, която е от времето, когато аз може би съм бил дете. Когато са ходили с каруците и с кофите от пожар на пожар и не са имали как да се снабдят с вода”, обясни огнеборецът.

Според Дарин Димитров има и хора, които оценяват труда на огнебореца и са благодарни. Той разказа за един случай, който може би ще помни цял живот. След наводненията в Добрич през юни 2014 година за 14 септември, когато е празникът на пожарникарите, се организира дарителска кампания за деца на загинали огнеборци при изпълнение на служебните задължения. Комисар Димитров посещава банка, за да преведе събраните средства. Там служителка, разбирайки, че е директор на РД „ПБЗН”, казва: „Искам да поздравите Вашите колеги за огромния труд, който хвърлиха по време на наводнението. Аз съм пострадала от него и при мен бяха момчета от Пловдив”. Жената изброява три имена. В следващия момент към благодарностите се присъединяват и други клиенти на банката, които посочват имена на помогнали им огнеборци от Русе, от Добрич, от други градове на страната. „Бяха минал месеци и тези хора още помнеха колегите, които са им помагали, поименно. Честно казано, краката ми се подкосиха. Останах толкова удовлетворен от нашата професия. Тези моменти ме карат да не съжалявам никога, че съм поел пътя по тази професия”, каза директорът на РД „ПБЗН”.

Комисар Димитров сподели, че в личен план има много хобита, но трудно намира време за тях. Едно от тях е риболовът. Обича да прекарва свободното си време със семейството си.

c