Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Сачева в Добрич: И при новите мерки продължава подкрепата за хората и бизнеса

Ще подпомогнем родителите в неплатен отпуск, които гледат децата си, каза на брифинг в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

Ще подпомогнем родителите, чиито деца учат онлайн и ще ползват неплатен отпуск, за да ги гледат. Това съобщи в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева във връзка с обявените днес мерки за затваряне на училища, детски градини и бизнеси от понеделник за 10 дни – от 22 до 30 март. Тя обясни, че родителите могат да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане и ще получат пропорционално за тези 10 дни средствата в размер на 650 лева месечно за едно дете и 975 лева за две и повече деца.

Програмата „Родители в заетост” също ще продължи своето действие, каза министърът. Желаещите да се възползват от нея трябва да се обърнат към Агенцията по заетостта. Сачева припомни, че през бюрата по труда могат да бъдат наети безработни роднини и хора, които имат съответните качества и са избрани от родителите, да бъдат детегледачи. По тази програма също се изплаща една минимална работна заплата заедно с осигуровките за нея.

Програмата „Запази ме”, която действаше за затворените до този момент бизнеси, също ще продължи, съобщи социалният министър. Обясни, че изчаква заповедта на здравния министър и веднага ще издаде заповед, в която ще бъдат включени всички кодове за икономическите дейности, които са затворени. За този период на хората ще бъде платен 75 процента от осигурителния доход . „Хората, които ще излязат сега в неплатен отпуск за следващите 10 дни, ще бъдат със запазени осигурителни права”, каза Сачева. Припомни, че с промените в закона 90 работни дни за 2021 година в неплатен отпуск поради заповед на държавен орган се считат за осигурителен стаж и няма да има проблем с правата на тези хора при евентуално бъдещо пенсиониране.

Продължават и мерките 60 на 40 и 80 на 20. Те също биха могли да бъдат използвани от работодателите там където има частично затваряне, какъвто, например, е случаят с хотелите, посочи министърът.  

 „На този етап мерките, които сме предвидили, са тези, които са в закона и които са финансово обезпечени”. Тя допълни, че на този етап други мерки не се обсъждат. Обясни, че мярката „Запази ме” в периода януари и февруари, когато всичко беше затворено отново, е струвала около 20 милиона на месец. Сега за тези десет дни ще са необходими между 6 и 7 милиона лева допълнително.

В отговор на въпрос как ще се компенсират големите бизнеси, които се затварят за първи път - като хипермаркети за строителна техника, за черна техника и други, Деница Сачева обясни, че те могат да кандидатстват по същите тези мерки, както и по „Запази ме” за тези 10 дни ако служителите им са в неплатен отпуск. Могат да използват и мярката 60 на 40.

Това беше идея, която се обсъжда в рамките на целия Министерски съвет, не срещна подкрепа на част от моите колеги на този етап. Това каза социалният министър в отговор на въпрос какво се случва с идеята по искане на КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал мерките да бъдат обединени от 1 април. „Това е една мярка, за която ще говорим веднага след изборите, защото, знаете, мерките са удължени до 31 май”, каза Сачева. По думите й зависи от резултатите от изборите, колко бързо се сформира ново правителство. „Дали сме възможност новото правителство да прецени как би искало да продължи мерките от 1 юни”, допълни тя.

c