Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Около 50% от спешните повиквания в област Добрич са за пациенти с COVID-19

Като количество адреси, на които ни викат, няма голямо увеличение, обаче преобладават тези за пациенти с COVID-19. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в Добрич д-р Огнян Господинов. По думите му те са около половината от всички случаи. Лекарят сподели, че повикванията за пациенти с коронавирус са се увеличили от около седмица.

Според д-р Господинов ЦСМП успява да се справи засега със ситуацията, екипите си дежурят и към момента няма затруднения по отношение на кадрите.

Медикът посочи, че в момента няма болни служители от COVID-19 в ЦСМП в Добрич и във филиалите му в областта. От 180 души около 20-30 са изкарали коронавирус миналата година. Голяма част от тях са се ваксинирали още в първата фаза.

Директорът на ЦСМП отправя апел към гражданите да спазват противоепидемичните мерки. „Най-вече да не се събират по ресторанти и заведения въпреки че все още не е забранено. Да имат по-голямо съзнание и да не ходят на места, където има струпвания на хора”, призова лекарят.

Той препоръчва на хората да се обръщат към тях когато имат по-сериозна симптоматика – температура, задух, кашлица, хрема. По думите му могат да потърсят за съвет и личните лекари, да се консултират с тях. А не веднага да търсят спешна медицинска помощ, тъй като ЦСМП и Спешното отделение на болницата се натоварват.

c