Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Десетокласник от Добрич национален победител в конкурса SUPER STEM България 2020

Десетокласникът от иновативното частно СУ „Леонардо да Винчи” в Добрич Делян Димитров е национален победител в четвъртия Национален конкурс SUPER STEM България 2020, съобщават от учебното заведение. От там посочват, че в конкуренция с над 200 проекта на ученици от цяла България проектът на техния възпитаник "Smart School Bell" /"Умен училищен звънец"/ е определен като пример за "проблемно-базирано" обучение и сътрудничество между университет (ШУ „Епископ Константин Преславски”) и училище.

За Про Нюз Добрич директорът на ЧСУ „Леонардо да Винчи” Нели Николаева сподели, че това не е първият успех на Делян. Той има първо място от Областна олимпиада по физика. Съвместна разработка на десетокласника и проф. Ненков от ШУ „Епископ Константин Преславски” в областта на изкуствения интелект е класирана на първо място в конкурс на Българската академия на науките. 

Директорът сподели, че е одобрен STEM профилът на ЧСУ „Леонардо да Винчи” в 8 клас за учебната 2021/ 2022 година. „Ние сме профилирана гимназия от 8 до 12 клас. Досега съществуващите ни профили са били Чуждоезиков и Математика. От следващата учебна година ще имаме и Чуждоезиков до 10 клас в комбинация с профил Природни науки, и то по-специално STEM-науки. Ще има профилирана подготовка според предпочитанията на учениците в зависимост от това в каква област те ще кандидатстват – дали ще е в област Медицина с Биология и Химия или в област Информационни технологии и софтуерно инженерство, тогава ще се набляга на Математика и Физика. Работим заедно с университетски преподаватели, които на практика организират кандидатстудентските курсове на нашите ученици”, обясни Нели Николаева.

Тя посочи, че досега като иновативно училище ЧСУ „Леонардо да Винчи” е изпробвал този STEM профил. За четвърта година в училището се работи разработването на STEM програма. От следващата учебна година тази иновативна програма ще бъде приложена и ще стане профил в частното учебно заведение.

c