Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Зелено богатство: Нови 2500 декара гори влизат в обхвата на ДЛС-Тервел

Нови 2500 декара гори от този месец влизат в обхвата на ДЛС-Тервел, съобщиха от Североизточното държавно предприятие /СИДП/. Горите са в земеделски територии, като със заповед на министър Десислава Танева /МЗХГ/, предназначението им е променено в горски територии. До момента горите са били със статут на земеделски земи и не е имало възможност в тях да се извършават мероприятия по стопанисването им, което е довело до влошаване на санитарното им  състояние, уточниха от ръководството на СИДП.

През септември 2019 година от ДЛС-Тервел и СИДП  инициират процедура по промяна на предназначението им, тъй като съгласно нормативната уредба само в горски територии могат да бъдат провеждани лесовъдски мероприятия, които позволяват устойчивото стопанисване.

За запазването на тези площи, представляващи гори по смисъла на Закона за горите, се предвижда извършването на активни мероприятия за грижа, съхранение и възстановяването им, като стопанството разполага с необходимия капацитет за осъществяването на тези дейности. В тях ще бъдат предприети редица лесовъдски мероприятия, активна залесителна дейност на всяка голина и гора с влошена санитарно състояние, почистване и възстановяване на наличната горска растителност.

 Тези имоти се намират в територия с изключително ниска лесистост, поради което  промяната на предназначението им и  включването им в държавните горски територии е от изключителна важност. За да просъществува гората има нужди от непрестанни  и неуморни грижи. Ето защо това няма да е последната такава инициатива.  Ръководството на СИДП е предприело подобни действия и за други терени, които са гори по смисъла на Закона за горите, като целта е увеличаване на зеленото богатство на България.

c