Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ученици от страната ще покажат знания за репресиите в Добруджа и Крайовската спогодба

Национален конкурс „Гласът на родовата памет” организират Фондация „Вигория” и Регионална библиотека „Дора Габе”, съобщават от културната институция в Добрич. Той е по повод 105-годишнината от репресиите над мирното население от Добруджа /1916-1918 г./ и 80 години от Крайовската спогодба /6 септември 1940 г./

Целите на конкурса са разширяване познанията на учениците за историята на Добруджа; развиване у подрастващите на опитност за събиране на спомени, свързани с родовата памет; възможност да изявят своите способности в извънкласни дейности; изграждане на съзнание за родова принадлежност и национална идентичност.

В конкурса могат да се включат ученици от 8 до 12 клас. Участието е индивидуално. Формите са есе-разказ, историческо есе или презентация.

Организаторите са задали теми по избор:

- Отвличането на мирно добруджанско население в плен от румънските власти (1916-1918);

- Румънската окупация в Южна Добруджа (1919–1940);

- Ньойският договор (1919);

- Крайовският договор (1940) и насилственото преселение на десетки хиляди българи от Северна в Южна Добруджа.

Конкурсните работи ще бъдат прегледани от жури и класирани, отличените участници ще получат предметни награди и грамоти.

За участие в конкурса се допускат само непубликувани творби. При възможност се посочват имената на хората и селищата, за които се отнасят споделените спомени (в есе-разказ). С предоставянето на творбите участниците разрешават разпространението им в рамките на настоящия конкурс (медии, статии, албуми и други).

Крайният срок за изпращане на материалите е 15 юни 2021 г. Те се изпращат на е-mail: pr@libdobrich.bg, като се посочат следните координати на участника: трите имена, адрес, телефон, имейл, училище, клас. Обявяването на резултатите ще стане на 30 юни на сайта на библиотеката www.libdobrich.bg / и на сайта на фондация „Вигория“ https://vigoria.webs.com/.

c