Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ПФА „Добруджа“ обновява репертоара и планира концерти, проблем обаче са датите

„Хората са зажадували за нашите концерти. Всичко обаче е свързано с пандемичната обстановка. Имаме множество запитвания и покани от 5-6 града, които са заявили концерти на ансамбъла, но никой не смее да се ангажира с дати“, сподели главният художествен ръководител на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов. Трупата например има покана от Севлиево, но преди дни е станало ясно, че от края на април датата се променя за края на май.

Затова със зам.-кмета д-р Баева решихме до края на април, ако пандемията отмине и се разрешават концерти, да организираме представление за нашите съграждани - концерт около час и половина, за да могат хората да се насладят на нашето изкуство. Засега обаче не можем да се ангажираме с предварителни дати. Имаме планове за много концерти, но не можем да фиксираме дати. Репетициите ни се провеждат редовно, а на Живко Желев сме се доверили като композитор да направи нови произведения, така че да обновяваме репертоара на ансамбъла“, съобщи Стоян Господинов.

Подготвя се юбилей на постановчика на добричкия ансамбъл доц. Георги Хинов – известен български хореограф с много танци, богат репертоар и много изследвания на нашата фолклорна област. Създал е голям брой спектакли, едни от най-хубавите му са с ПФА „Добруджа“. Правил е няколко спектакъла на Николина Чакърдъкова, както и на ансамбъл Пирин, ансамбъл Тракия, Северняшкия ансамбъл. Всички престижни фолклорни трупи в България представят на сцена негови произведения. Той навършва 80 години и юбилеят ще бъде отбелязан през юни в Червен бряг, с участието на добричкия ансамбъл.

Трупата има предложения за съвместни концерти с Бургаския ансамбъл, с ансамбъл „Пазарджик“ с ансамбъл Пирин, Северняшкия ансамбъл. „Много добре се получават тези спектакли. От една страна, всеки може да покаже своите възможности. От друга страна се представят разнородни ансамбли, от различни етнографски области, които пресъздават своя облик и така се получават чудесни концерти“, каза Господинов.

При осигуряване на средства, с проф. Антон Андонов от Академията за музикално-танцово и изобразително изкуство в Пловдив ще се подготви една нова тракийска сюита. Подготвя се и бенефис на хореографа на ПФА „Добруджа“ Иван Иванов.

c