Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Обвиниха сина на загиналата в таксито, взривило се на бензиностанция в Добрич

Синът на 67-годишната жена, загинала при взрива на автомобилна газова бутилка на бензиностанция VM Petroleum в Добрич, ще бъде обвинен за трагичния инцидент. Той се случи вечерта на 14 септември 2019 година. Взриви се таксиметров автомобил със самоделно преработена от мъжа газова уредба.

С мнение за съд е приключило разследването по случая. Делото е постъпило от следствения отдел в Окръжната прокуратура преди дни – на 12 март. Предстои изготвяне на обвинителен акт и внасянето му в съда, каза за Про Нюз Добрич наблюдаващият прокурор Димитър Димитров.

На Иван Георгиев Желев ще бъде повдигнато обвинение по чл. 123, ал. 1, от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

Наказанието в тези случаи е лишаване от свобода от една до шест години.

По делото са изготвени обширни специализирани експертизи - съдебно-медицинска и комплексна съдебно-техническа.

В заключенията на разследването се казва, че Иван Желев, като собственик на лек автомобил „Шевролет Авео“, предназначен за таксиметров превоз на пътници, през месец август 2019 г., в багажното отделение на превозното средство е монтирал технически неизправен и потенциално опасен съд, работещ под налягане - резервоар за пропан-бутан. Автомобилното газово устройство било изработено от него и несъвместимо за работно налягане на метановия въглеводород. То е било с липсваща идентификация, сертификация за монтаж, с което са нарушени изискванията, регламентирани в Наредба от 2013 година за изменения в конструкциите на регистрираните пътни превозни средства.

Припомняме, че във фаталната вечер освен 67-годишната жена, която е била на задната седалка, в колата е била и дъщеря й. Тя е управлявала таксиметровия автомобил и бе ранена. При подход за зареждане на колата е започнало зареждане на гориво – метан, вследствие на което гръмва газовата бутилка, предназначена за пропан-бутан.

От прокуратурата тогава обясниха, че синът на загиналата сам поставил в автомобила самоделно преработената газовата уредба. Първоначално колата имала уредба за метан. Мъжът заменил бутилката за метан с такава за пропан-бутан, по думите му автомобилът така работел по-добре. Зарядката за метан била отпред в двигателния отсек, а за пропан-бутан – в задната част на автомобила. При разследването шофьорката разказала, че спряла пред колонката за зареждане на метан по навик. Дръпнала ръчката на предния капак, операторът на бензиностанцията видял зарядката за метан, сложил пистолета и започнал да зарежда метан. Момчето отишло на друга колонка, тъй като там чакала кола за зареждане и след няколко секунди настъпил взрив.Област за прикачени файлове

c