Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Младата д-р Петрова е единствената жена в хирургичните специалности в МБАЛ-Добрич

Ростислава  Петрова е на 25 години. Тя е един от специализантите в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Единствената жена в хирургичните специалности, като ортопедия, хирургия и неврохирургия. Привличат я и предизвикателствата на Спешното отделение.

Ростислава е родом от Балчик, живяла и учила във Варна. През декември 2020 година се дипломира в Медицинския университет в морската столица.

В болницата в Добрич се озовала, благодарение на насоката от неин съгражданин.

„Но в момента, в който дойдох, нещата започнаха сами да се нареждат. Ситуацията в болницата в Добрич предразполага човек да остане да работи тук“, споделя младата жена. Впечатлена е от първата среща с директора д-р Георги Желязков.

„Виждаш млад човек, който скоро е преминал през това, което на теб ти предстои. И не ти дава някакви невъзможни условия и срокове, а е адекватен в това, което прави“, обяснява тя.

Това е първата стъпка. Следват започването на работа, сработването с колектива. След като започнала да работи в Спешно отделение постепенно нещата за Ростислава се наредили. Така неврохирургията сама отишла при нея.

Казва, че се чувства много добре в Спешното отделение, макар в началото да е била притеснена. Не крие, че все още има притеснения. Дори в неврохирургия й липсва интензивността на работата в Спешното – един ден няма никакви пациенти, а на следващия не можеш да насмогнеш на прииждащите линейки. „Интересно е. Всеки  път работиш с нови хора. Сега сме главно млади хора, ние се познаваме от университета и се сработваме лесно. Сред предишните специализанти също има много млади хора“, разказва младата лекарка. Впечатлена е колко много млади медици има в болница. Първоначално това я изненадало, но вече е осъзнала на какво се дължи.

„Трябва да знаеш как да привлечеш един човек – нещо, което ръководството на болницата върши перфектно. И то е точно обратното на това, което правят на други места“, казва Ростислава.

Тя се чувства много добре в МБАЛ-Добрич. Осъзнава, че в отделението по неврохирургия няма да й е лесно, но предизвикателствата не я плашат.

„Много странно ме гледат всички – аз съм единствената жена в хирургичните специалности - ортопедия, хирургия и неврохирургия. В операционните ме гледат странно. Предизвикателство си е“, споделя тя. Вярва, че ще се справи. Разчита на помощта на колегите си. „В операционна е интересно. Имам много да уча. Много е важно да има кой да те научи.“

„Всичко е въпрос на нагласа и как организираш нещата си. Интересно е, предизвикателство е. В Неврохирургията е почти като в Спешното, защото нашият контингент е почти идентичен. Ако в Спешнтото е спокоен ден, и при нас ще е така.“

Често я питат защо не е предпочела по-лека специалност. Отвръща: Няма ли екшън, не ми го хвали!

Тя е един от младите медици, на които общинският фонд „Здраве“ позволява да работят в болницата в Добрич. Той покрива разноските по пътните разходи. На други нейни колеги се покрива част от наема или се осигуряват общински жилища. „На много места това го няма, което е още един плюс за болницата в Добрич“, категорична е тя.

Казва, че често я питат дали няма да замине да живее в чужбина. „Животът винаги има много интересно чувство за хумор. Затова никога не казвам никога. Но, на този етап нямам никакво намерение да живея извън България“, отговаря младата лекарка.

Хората се чудят, защо сме избрали МБАЛ-ДОБРИЧ и изобщо да останем в България. В болницата, а и в здравната ни система като цяло, има много неща за доуреждане. Има много пропуски и неясноти. Най-лесно е да си кажеш "Махам се, заминавам, тук не ми харесва". Така всеки може. Ако на всички ни писне и си тръгнем, какво ще остане? По-трудно е да останеш, да дадеш всичко от себе си и да се опиташ да промениш ситуацията. Защото ако не го направим ние, младите лекари, няма кой друг да го направи", споделя младата лекарка.

c