Култура Образование

Сборник на ученици от Добрич разказва за будителите на Златна Добруджа

Излезе от печат сборникът „Будителите на Златна Добруджа”. Той е резултат от проучвателската работа на учениците в Клуб „Знаете ли български език?“ на Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич с ръководител Стилиян Митев – учител по български език и литуратура.

Учениците работиха по темата „Будителите на Златна Добруджа“ в продължение на две години. През 2019 г., в навечерието на 1 ноември, те представиха своя мултимедийна презентация за будителите в Дом-паметник „Йордан Йовков“. На 21 ноември същата година, отново в Дом-паметника, драматизираха Йовковия военен разказ „Белите рози“ в чест на 139 години от рождението на големия български писател. През месец април 2020 г., работейки дистанционно, подготвиха 30-минутен видеофилм със заглавие „Дора Габе – дъщеря на равнината“ като великденски поздрав към учениците от Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Париж, Франция.

През учебната 2020/ 2021 година на членовете на Клуб „Знаете ли български език?“ предстои да завършват основна степен в образованието си. Водени от амбицията да представят резултатите от своя труд в тази книжка участниците в Клуба си пожелават тя да достигне до повече техни връстници, а и до по-възрастни читатели.

В сборника са включени биографични очерци за 28 будители, свързани с историята и културата на Добруджа. Текстовете са написани от 16 ученици от Клуба и са подредени по азбучен ред. Седмокласниците си поставят за цел да разкрият тези моменти от биографията на будителите, с които те остават в българската национална памет. Малка част от тези знакови за Добруджа имена са наши съвременници, но младите хора са решили, че и те са сред будителите на родния им край.

Изданието е и с интересен илюстративен материал. Някои от снимките са издирени от учениците, а за останалите те благодарят за помощта на Регионалния исторически музей в Добрич. Други снимки пък представят моменти от проведените събития в чест на будителите.

Седмокласниците и техният ръководител са признателни на Община град Добрич и на ръководството на СУ „Св. Климент Охридски“ за финансовата и морална подкрепа, без която книжката не би била възможна. Изказват своята благодарност и към Издателска къща „Ларго сити“ ООД за успешната реализация на проекта.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *