Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Напредъка на дейностите по съвместен трансграничен проект представиха в Украйна

На третата пресконференция представиха развитието на дейностите по проект „Развитие и популяризиране на общото наследство”, който се реализира в сътрудничество между Община Генерал Тошево, Общински съвет Болград , Украйна и Община Мурфатлар, Румъния.

Форумът се осъществи на 12 март в украинския град Болград. Проектът „Развитие и популяризиране на общото наследство”, BSB1010 по Съвместна оперативна програма по ЕИС „Черноморски басейн 2014-2020“ се реализира в сътрудничество между Община Генерал Тошево, Общински съвет Болград , Украйна и Община Мурфатлар, Румъния. Водещ партньор по проекта е Община Генерал Тошево, а общата му стойност възлиза на 1 147 440,10 евро. Размерът на финансирането от Европейския съюз е 1 055 644,89 евро или 2 064 630,28 лева.

На събитието, освен домакините от Болград, представени от кмета Сергей Демитриев и координатора на проекта Юлия Димитров,  присъства делегация от Община Генерал Тошево, водена от Валентин Димитров и  делегация от Мурфатлар, водена от координатора на проекта Микаела Клинку.

В рамките на публичната среща пред местната общественост бяха представени инфраструктурните насоки на проекта, свързани с реконструиране/модернизиране на две културни институции в България и Румъния и възстановяване на паметник на културно-историческото наследство в Украйна. Очакванията са по този начин да се ускори регионалното и трансграничното развитие, което ще доведе до ефективно и отговорно използване на природни, културни и исторически ценности и развитие на алтернативни форми на туризъм.

 Проект „Развитие и популяризиране на общото наследство”, BSB1010 по Съвместна оперативна програма по ЕИС „Черноморски басейн 2014-2020“ цели да насърчи трансграничните иновативни възможности за бизнес и да създаде условия за устойчиво социално-икономическо развитие и просперитет на черноморските крайбрежни общности.

c