Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Благодарение на Йордан Апостолов ПФА „Добруджа“ връща към живот забравени от столетие песни

За първи път от 100 години народни песни ще прозвучат в изпълнение на ансамбъл „Добруджа“, благодарение на народния представител и бизннесмен Йордан Апостолов

В репертоара на професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ ще бъдат включени песни, които близо сто години не са изпълнявани. Това стана ясно на среща между народния представител и бизнесмен Йордан Апостолов, главния художествен ръководител Стоян Господинов и музикалния ръководител Живко Желев.

„От няколко седмици водим разговори с Йордан Апостолов. Той е открил книга от 1928 година с хиляди песни. Но най-хубавото и ценното на тези книги е, че са с нотния материал и с текста. Това са изключително ценни уникати, които той е открил и закупил. Те могат да бъдат в огромна полза и за нашия ансамбъл, за всеки един оркестър или певица, които желаят да се занимават с научаване на нов нотен текст, нови песни“, сподели пред Про Нюз Добрич Стоян Господинов.

Книгата включва 4076 песни. Оцелели са само два екземпляра от нея и единият е собственост вече на Йордан Апостолов.

По думите на Господинов те не са чувани досега, не са поставяни от никого през последните почти 100 години.

Идеята е, след като бъдат поставени на сцена песни, достатъчно за един диск, те да бъдат записани и издадени, за да се популяризират.

Това са песни, които досега не са чувани в България и не са изпълнявани, поне след 1935-1945 година.

За репертоара на ПФА „Добруджа“ ще бъдат подбрани песни от фолклорните райони на Добруджа и Тракия. Така ще се популяризират песни от добруджанския и тракийския фолклор, които досега не са видели бял свят и ще звучат за първи път.

Книгата, която Йордан Апостолов е открил и закупил е „Народни песни от Тимок до Вит“, издадена от Министерството на народното просвещение през 1928 година. Песните в сборника са събирани в периода 1925-1928 г. от определени за целта специалисти от Народния етнографски музей.

„Този сборник е първият значителен резултат от преведения в изпълнение план – да се съберат, да се систематизират и да се издадат хилядите народни песни. „По настояване на Българското етнографско общество министърът на народното просвещение проф. Александър Цанков вписва в бюджета на министерството за 1925 г. сума за събиране на народни песни. През 1926 г. министър Никола Найденов назначава за техпни събирачи Павел Ев. Стефанов и Иван Камбуров. След доклад на директора на Етнографския музей и секретар на Етнографското общество Ст. Л. Костов за необходимостта да се систематизира започнатата работа Министерството на народното просвещение иска от академичния съвет при Държавната музикална академия да му препоръча компетентно лице за ръководител на работата по събиране на народни песни. За такъв е избран Васил Стоин.

От следващата седмица започваме да работим върху тази книга. Това е огромен материал, океан от песни, за които ще са нужни 30-40 години всеки ден да се работи върху тях, за да се запише всичко“, сподели Стоян Господинов. 

Песните, които са от региона на Добруджа, ще бъдат пресъздадени и  включени в репертоара, а след това записани на диск, за да могат хората да слушат произведения, които никога досега не са чували.

По думите на главния художествен ръководител на ансамбъла книгата е от създадена от хора, които са били в началото на нотирането, в началото на текстописа. По онова време е имало много малко хора, които са се занимавали с това.

Той няма информация за по-ранна книга с толкова много песни. „В едно село поне половината репертоар е различен от този на съседните населени места. Никой не е в състояние да каже колко песни има в България от създаването на нашата държава. Те са хиляди. Не зная дали има книга, издадена преди това с толкова много песни. От това, което сме учили в нашите учебници, се е казвало, че първите записи за събиране на песни, за събиране на танци и опити за тяхното написване за оставане в бъдещето датират от 1925 година. Тази книга за нас ще е огромно улеснение, за да можем да пресъздадем тези песни в автентичния им вид. Така, както е изпълнявана през 1925-1928 година“, каза Стоян Господинов.

Йордан Апостолов ще предостави на ансамбъла и друга ценна книга, която е придобил, тя е от 1935 г.

c