Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Без „хамкане на халва“ и Сирнишко хоро на Заговезни в Добрич тази година

Без „хамкане на халва“ и Сирнишко хоро ще бъде отбелязан празникът Сирни Заговезни в Добрич на 14 март. Причината е пандемичната обстановка.  

Ще има кукерско шествие с танцьорите и музикантите от Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“, съобщи ръководителят му Стоян Господинов. Към тях ще се присъединят и децата от ФТС Добруджа. Шествието ще премине през площад „Свобода“. „Ще има наричания за здраве, за плодородие, за да изгоним всичкото зло, което се е натрупало през мръсните зимни дни в нашия град. И най-вече искаме да изгоним пандемията“, посочи Господинов.

След това шествието ще се отправи към „Стария Добрич“, където ще бъде пресъздаден самият обичай. Лена Кирилова от Етнографската къща ще разкаже за него. От този ден всички жени започват да чистят къщите си, за да се приготвят за Великден, а селскостопанските труженици започват да подготвят инвентара си за работа. Ансамбълът ще изпълни „Ставайте орачи и копачи, орала острете и гответе, бягайте змии и гущери, Баба Марта идва с голям кривак да изгони злото“. Ще бъде пресъздаден обичаят за хвърлянето на стрелите, които в някои райони се наричат „перлици“. Ще се прескача огън - символ за очистването на душите от всичко, натрупано през зимата.

„Преди много години в Добруджа – в Тервелско, в Силистренско, е имало кукери с различни маски. Излизали са на 1 януари и на Сирни Заговезни, когато се гони злото. Всеки си е правел различна маска и са гонели злите духове“, казва Господинов.

Присъстващите на събитието трябва да носят маски и да спазват дистанция.

c