Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

300 души от област Добрич са ваксинирани със спорната партида на „Астра Зенека”

На 300 жители от област Добрич е поставена ваксина от спорната партида ABV5300 на „Астра Зенека”. Това научи Про Нюз Добрич от директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова.

По данни на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ България е една от страните, които са получили от спорната ваксина на "Астра Зенека". Тя е подложена на допълнителна проверка по повод смъртен случай в Австрия на пациент, на когото е поставена ваксина от партидата ABV5300. Днес министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище ЕМА отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Д-р Ангелова съобщи, че с ваксини от партидата ABV5300 в област Добрич са ваксинирани хората на следните дати: 15, 19, 20, 21, 22, 23 и 26 февруари.

До този момент сме сложили около 2 300 дози на ваксината „Астра Зенека” в областта и нямаме никакви съобщения за нежелани реакции, каза директорът на РЗИ. По думите й след първата игла хората могат да имат оплаквания, които не са нещо необичайно за ваксина – вдигане на температура, главоболие, болка на мястото на убождането. Това са симптоми, които отминават в рамките на 24 часа, рядко могат да продължат до 48 часа, посочи лекарят.

c