Водещи новини Общество Тервел

Върховният съд реши: Кметът на Тервел не е в конфликт на интереси

Кметът на Тервел Симеон Симеонов не е в конфликт на интереси. Това постанови Върховният административен съд със свое решение, съобщава Община Тервел.

От там припомнят, че в края на миналия мандат местната коалиция „За нов Тервел“, представена в Общинския съвет от Исмет Абил, Аксел Наз, Марияна Пасева и още 5 общински съветници, внесе искане за предсрочно прекратяване на правомощията на Председателя на Общинския съвет. Тогава кмет на Община Тервел беше Живко Георгиев, а Симеон Симеонов – председател на Общинския съвет.

Мотиви за искането няма, нарушен е правилника на общинския съвет при внасянето на предложението и Общинският съвет взема решение това предложение да не бъде разглеждано. Същото се случва на следващи две заседания на Общинския съвет. Решението, взето от общинският съвет е по процедура и Симеон Симеонов е длъжен да участва в гласуването. И той гласува. Неговият глас не е решаващ , но решението на мнозинството е ясно – въпросът с предсрочно прекратяване на правомощията на председателя няма да бъде разглеждан.

Последва жалба до КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество). През февруари 2020 г. комисията постановява решение, с което счита, че има конфликт на интереси и налага глоба на Симеон Симеонов, който вече е кмет на общината. Следва дълго обжалване, в което общинските съветници от групата на ДПС Исмет Абил, Аксел Наз и Марияна Пасева представят допълнителни доказателства.

“В обществото се насаждат очаквания , че съдът ще присъди конфликт на интереси, че ще се стигне до нови избори за кмет на Община Тервел. Окончателният резултат е налице – няма конфликт на интереси при Симеон Симеонов-Кмет на Община Тервел. Няма и глоба. Върховният административен съд отменя решението за установен конфликт на интереси на КПКОНПИ и я осъжда да заплати на Симеон Симеонов разноските по делото.

Кой спечели от 20 месеца жалби и дела ? Трудно е да се отговори на този въпрос. А иначе , всеки, който е избран за кмет или общински съветник полага клетва …“И във всичките си действия ще се ръководя от интересите на гражданите на Община Тервел…“. Имат ли интерес гражданите на община Тервел в общината да има избори за кмет през година ? Те вече са избрали кмет на редовни местни избори и искат този кмет да си върши работата. Очевидно, това не е техния интерес. Чий е интересът, от който се ръководят жалбоподателите? Може би личен. Скъпо струващ личен интерес, надделял над обществения. Въпросите са много. Достатъчно зрял ли е този, който поставя личния си интерес над обществения, та да бъде избиран на местни избори?”, посочват от Община Тервел.

И допълват, че “междувременно, вършещият своята работа кмет, въпреки безконечните дела, успя в нещо много важно. Договорено е да продължи ремонтът на пътя Тервел-Честименско. Агенция „Пътна инфраструктура“ София отпуска 10 млн. лева , за да бъде преасфалтиран целият път – през околовръстното на Тервел, през с. Честименско и до границата с Област Силистра. Ремонтът трябва да приключи през лятото на 2022 година”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *