Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Стръмно се покачва смъртността от Ковид, област Добрич е сред по-малко засегнатите от новата вълна

Област Добрич е сред по-малко засегнатите от новата вълна от коронавируса, заедно с Търговище, Видин, Кърджали. В областта  14-дневната заболяемост е 169 на 100 000 души, съобщи на редовния брифинг на Националния щаб доц. Ангел Кунчев. Най-сериозно е положението в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник. В тези области са наложени локалните мерки - задължителни маски на открито, онлайн обучение за учениците от 5 до 12 клас, по-кратко работно време за ресторантите, ограничаване на някои мероприятия.

МБАЛ-Добрич с апел: Не подценявайте коронавируса! Четири смъртни случая само през последните 5 дни

 „Ситуацията в определени области на страната започва да става изключително сериозна. Всичко това бе очаквано от нас, предвид широкото разпространение на британския вариант на вируса”, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Министър Ангелов се обърна към присъстващите на брифинга с емоционални думи. Той благодари на хората които вярват в мерките. „Всеки човешки живот е безценен, много уроци научихме за тази една година от обявяването на пандемията, борихме се с много лъжи, много неверни твърдения опровергавахме. Ако искаме да хвърлим маските и да се върнем към нормалния живот, единственото решение е да вярваме в науката, а науката в момента са ваксините“, каза министърът.

От изявлението му стана ясно, че предпазните ръкавиците са световен дефицит.

69 нови случая на COVID-19 от област Добрич

Поредната вълна на заразата е факт в целия Европейски съюз, каза доц. Кунчев. На база 14-дневна заболяемост България / 380 на 100 000/ е на 16 място в ЕС и на 5-о на Балканите.  

Проф. Мутафчийски  акцентира върху много стръмното покачване на кривата при смъртността. С 53% е нарастването на седмична база, което е силно обезпокоително. Вече има болници с изчерпан или полуизчерпан капацитет.

c