Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Расте броят на пациентите с COVID-19 в болницата в Добрич, вече има и деца

Нараства притокът на пациенти към Ковид-отделението на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков. По думите му днес болните са 47 души. Запълнен е капацитетът на реанимацията в сектора, там леглата са шест.

За жалост средната възраст при пациентите, които се приемат в болницата, пада, за разлика от предходните вълни, каза лекарят. Ако преди средната възраст е била 50-55 години, то сега е 45-50. Сред болните има и деца. Д-р Желязков сподели, че са имали две деца, които вече са изписани. При тях заболяването е протекло по-леко, но са имали изразена симптоматика.

Определено една идея по-тежко протича заболяването при пациентите, каза изпълнителният директор на МБАЛ. Според него тежките случаи се развиват по-бързо и от началото на появата на симптомите до усложненията периодът е скъсен. Усложненията са стандартните за коронавируса – тежки пневмонии, които водят до дихателна недостатъчност и невъзможност за дишане на пациентите, завишен е рискът от инсулти и инфаркти.

Д-р Георги Желязков отново отправя апел към гражданите да се пазят – да използват дезинфектанти, да избягват срещи и скупчвания на много хора едновременно и да си носят маските.

c