Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Парламентарен вот '21: Обособени зони за гласуване в болниците и хартиена бюлетина от 60 см

Малко повече от три седмици преди редовните избори за Народо събрание на 4 април 2021 г. ще стартира отпечатването на изборните бюлетини. Това съобщи Таня Цанева - говорител на ЦИК, по време на днешния брифинг на комисията за организацията на вота.

Изборната бюлетина ще е с дължина 60 сантиметра.

"Техническите характеристики на бюлетината вече са представени на БНБ. Първо ще се отпечатват бюлетините за чужбина, за да може да се изпратят", съобщи Цанева.

Продължава и сертифицирането на машините, които ще бъдат използване в тазгодишния вот. От е бил привлечен "външен експерт". "До дни ще започне кампания с демонстрации как ще се гласува с машините на обществени места“, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Представителите на ЦИК уточниха, че на 4 април, в болниците ще бъдат обособени два вида секции - стационарни, и такива, в които ще упражнят правото си на вот хоспитализираните с коронавирусна инфекция.

До 10 март беше крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Общо са подадени 87 997 искания. Най-много са заявленията от Турция - близо 21 000, от Великобритания - 16 000, Германия - 13 000.

От ЦИК са проведени консултации с представители на МВнР относно местата за гласуване в чужбина. Определянето на секциите трябва да стане до 13 март. От ЦИК съобщиха, че на някои места кабибите за гласуане ще са повече от една кабина.

c