Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Областният управител върна за ново обсъждане решение на Община Крушари

Временно изпълняващият длъжността областен управител на Добрич Румен Русев върна за ново обсъждане част от решение на Общинския съвет /ОбС/ на Крушари от 25 февруари, с което е приет бюджетът за 2021 година, става ясно от публикувана заповед в сайта на Областна администрация. В заповедта се посочва, че е констатирана незаконосъобразност в частта, с която ОбС упълномощава кмета да предоставя безлихвени заеми.

С решението си местният парламент на Крушари упълномощава кмета да предоставя временни безлихвени заеми от временно свободни средства от общинския бюджет и от сметките за средства от ЕС за авансово финансиране на плащания по проекти, финансирани със средства от ЕС и по други международни програми, включително и на бюджетни организации, чийто бюджет е част от общинския бюджет. Съветниците са гласували за всеки отделен случай кметът на Общината да определя срока на погасяване на заемите, в съответствие с условията на финансовата програма, но не по-късно от края на 2021 година.

3720 лева заплата за кмета на Крушари – въпреки пандемията и срива на приходите

В мотивите на областния управител за връщане на решението се посочва, че единствената възможност за прехвърляне на средства от общинския бюджет към сметките за средства от ЕС е по решение на ОбС за всеки отделен случай, и то под формата на временни безлихвени заеми със специална цел - за финансиране на плащания по проекти, финансирани от ЕС. Посочва се също, че кметът няма правомощия да прехвърля средства от бюджета на Общината от елемента "разходи по бюджета" към елемента "сметки са средства от ЕС", да извършва компенсаторни промени в рамките за средства от ЕС и произтичащите от това отразявания в планове и бюджета на общината.

Въпреки трудностите Община Крушари изпълни на 100% планираните местни приходи

Върнато решение от областния управител ще бъде обсъдено отново на извънредно заседание на ОбС на Крушари на 15 март.

c