Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Хореографът Иван Иванов от Добрич: Обсъждаме идеи за гражданско неподчинение

Не трябва да се стига до затваряне на школите, защото ние не сме изкупителна жертва на един народ. Разбираме добре казва е ситуацията, разбираме, че има здравословен проблем, ние не го наричаме пандемия, но няма абсолютно никакво доказателство, че ние сме най-рисковият сектор и виновни за това, че се получава тази заболеваемост сред населението. Това заяви за Про Нюз Добрич директорът на Арт-център „Палитра” в Добрич и член на Управителния съвет на Съюза на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/ Иван Иванов. Това становище се изразява в декларация на организацията, изпратена до министър-председателя и министрите на културата и здравеопазването.

Убедени сме на 200 процента, че ние нямаме абсолютно никаква вина, че в момента има такъв ръст на заболеваемост, категоричен е Иванов. „Не сме съгласни от тук нататък да бъдем изкупителна жертва, мисля, че тази година бяхме достатъчно лоялни, отговорни с риск да си изгубим доходите, професиите и да се лишим от нашето право на труд, което конституционно ни се полага”, каза той. По думите му има много по-опасни места от школите, с много повече струпвания на хора, но на тях никой не обръща внимание.

„За нас има една тенденциозност да бъде лишен човекът от правото му да се забавлява, да бъде индивидуалист. Посегнаха точно на тези неща – които го карат да има собствено мнение, собствено усещане, т. е. култура, образование, да посещава заведения, да бъде отговорен към здравето си и да ползва фитнес”, посочи Иван Иванов. Той смята, че трябва да се намерят правилните и точни мерки, а не „да се стреля на хаос и ако уцелим, уцелим”.  По думите му трябва да се престане с този двоен стандарт.

Хореографът сподели, че е против делегирането на права на отделните Регионални здравни инспекции. Посочи, че всеки по различен начин си тълкува заповедите. Сподели, че в декларацията са отбелязали, че самите заповеди са неясни, неточни и довеждат до конфликт и тълкуването им от всеки по различен начин. „Заповедта трябва да е ясна и точна, за да може да бъде изпълнена коректно”, категоричен е Иванов.

Директорът на Арт-център „Палитра” заяви, че са готови за протести, вече са тренирани, но не смята, че това е решението. Сподели, че в момента в СОЛИ обсъждат, коментират, събират мнения, но вече има идеи и за гражданско неподчинение и никакво спазване неадекватните, по думите му, мерки.

Според Иван Иванов вече става дума за геноцид над цялото население, а не само над техния бранш. „Нашият бранш се оказа част от този геноцид и ние се оказахме на първа линия”, заяви хореографът. По думите му представителите на любителското творчество не са парадирали, че са важни за обществото. „Ние се занимаваме с тази дейност с ясното съзнание, че я обичаме и че е полезна. Никога сме нямали претенции за тази значимост, която видимо имаме за обществото”, каза още директорът на Арт-център „Палитра”.

c