Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Двама магистрати от област Добрич получиха оценка „много добър“ от ВСС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ проведе извънредно атестиране на шестима съдии от различни градове в страната, съобщават от ВСС. Сред тях са Росен Стоянов – изпълняващ функцията „административен ръководител – председател“ на Районния съд в Генерал Тошево, и Даниела Йорданова Игнатова, съдия в Районния съд в Балчик. Останалите атестирани магистрати са от Монтана, Севлиево, Русе и Бяла Слатина.

Висшият орган прие комплексна оценка от атестирането им „Много добра“.

Росен Стоянов е кандидат за втори мандат за административен ръководител на съдилището в Генерал Тошево. Професионалната му кариера там като съдия започва през 2006 година.

Даниела Игнатова в момента изпълнява функцията административен ръководител на Районния съд в Балчик и е кандидат за поста. Тя работи там като съдия в наказателната колегия от 2006 година. Предишният ръководител на съдилището бе Ивелина Велчева, която изкара допустимите два мандата.

Според Закона за съдебната власт, извънредното атестиране се извършва след приключване на периодичното атестиране, ако от последното такова са изминали 5 години при следните случаи - когато съдия, прокурор или следовател участва в конкурс за повишаване или преместване в длъжност;  когато съдия, прокурор или следовател участва в избор за административен ръководител; ако са налице данни за трайно влошаване на качеството на работата или неспазване на етичните правила от съдия, прокурор или следовател; в други случаи - по искане на съдията, прокурора или следователя, когато има правен интерес.

c