Водещи новини - дясно Култура Общество

Днес е празникът Младенци – църквата почита Св. Четиридесет мъченици

На 9 март църквaтa пoчитa Свети Четиридесет мъченици. Те са 40 римски войници от арменската кохорта в гр. Севастия Малка Армения (дн. гр. Сивас), принадлежаща към ХІІ легион, наречен още Fulminata, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра в Христа през 320 г. Те са пострадали в Севастия Минор по време на гоненията на Лициний, започнали през 316 г.

Най-достоверното отразява тяхното мъченичество Василий Велики. Според него тези 40 войници били арестувани заради вярата си в Христа. Въпреки поканата да се отрекат от своя Бог те поддържали вярата си и за това били осъдени да замръзнат в леденото езеро до Севастия. Само един войник на име Мелитос се отрекъл и напуснал другарите си по вяра, излязъл от студените води, и като отишъл да си вземе гореща баня, за да се затопли от рязката промяна на температурата, починал на място.

Прaзникът e извecтeн oщe Млaдeнци.

Според народните вярвания на този ден жените и особено бременните, на вършат женска работа. Рано сутринта те донасят прясна вода от реката или кладенеца и напръскват с нея къщата и двора.

Месят се обредни хлябове – младенци, боговица, квасеник, колачета и питки. Младенците се приготвят главно в Западна България. Те са четиридесет на брой и представляват кукли, нашарени с цев, като пъпките напомнят зърната на шарката. Младенците се намазват отгоре с мед и се раздават на всички деца в къщата, а които останат се раздават на съседските деца. Младите булки носят от тях на родителите си, на кръстника и на девера си.

Вярва се, че на този ден излизат змиите. Който убие змия, взема главата ѝ, слага в нея семки босилек и ги посажда. Този босилек се употребява като цяр. Ако с него се накичи мома, момците ще лудеят по нея и няма да я ловят магии.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *