Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Собственикът на „СТАРТ“ - Добрич с намалена печалба през 2020 г. и силно начало на 2021 г.

Производителят на акумулатори "Монбат" отчете с над 46% по-ниска нетна печалба за 2020 г., съобщава "Капитал".

Спадът е резултат от свитите приходи през пролетта заради пандемията, докато през второто полугодие компанията отбелязва увеличение на обемите на продажбите, като тенденцията се запазва и през първия месец на тази година. Това е и причината оперативната печалба да отбележи лек ръст през 2020 г., показват консолидираните данни на групата.

Приходите на групата, която включва заводите за акумулатори в Монтана и Добрич, рециклиращите предприятия и чуждестранните дружества на "Монбат", се понижават с близо 7% през миналата година (виж таблицата). От компанията уточняват, че намалението идва главно от спада на продажбите на антимониеви оловни сплави, които не са част от основната дейност на рециклиращата дивизия, както и от по-ниските нива на индекса на оловото на Лондонската метална борса спрямо предходната година.

Ограниченията покрай пандемията са се отразили пряко на продажбите на акумулаторни батерии, както и на събираемостта на оловосъдържащи материали от средата на март до края на май. Ситуацията обаче се е променила през второто полугодие, като за юли и октомври от компанията отчитат рекордни продажби като брой оловно-кисели батерии, които имат и най-голям дял. В края на годината съществен ръст е имало и в продадените обеми стационарни батерии, които носят повече добавена стойност спрямо останалите продукти на групата, става ясно от отчета на "Монбат". Разбивката показва още, че дружеството е получило 3.8 млн. лв. приходи от литиево-йонни батерии, които се произвеждат в германското му предприятие EAS Batteries.

Повишените в края на годината продажби са причината печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) да нараства с 2.8% през 2020 г., като достига 36.6 млн. лв. Значително по-ниският нетен резултат се дължи на увеличението на амортизационните разходи, като съществена част от тях са свързани с придобит инвестиционен имот през юли 2019 г., както и с валутно-курсови загуби заради отслабването на долара спрямо еврото, посочват от компанията.

В началото на миналата година компанията обяви инвестиционно намерение да изгради завод за биполярни батерии във Враца, като регистрира специално дружество за целта - "Монбат Ен Би Пи", и купи парцел край града. Производството щеше да е базирано на технологията GreenSeal на американската Advanced Battery Concepts, която "Монбат" купи преди две години. След акцията срещу собствениците на групата братя Бобокови обаче проектът беше замразен.

По данни на компания от началото на март дружествата от икономическата група на Монбат АД са реализирали през януари 2021 г. консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 27 194 хил. лева, което представлява ръст от 8,30% в сравнение с реализираните консолидирани нетни приходи през месец януари 2020 г. Реализираните през месец януари 2021 г. консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 27 194 хил. лева.

Реализираната консолидирана печалба преди облагане с данъци на дружествата от икономическата група на Монбат АД за месец януари 2021 г. е в размер на 2 590 хил. лева, което представлява увеличение от 170,10% спрямо реализираната консолидирана печалба преди облагане с данъци за съпоставимия период на 2020 г.

Дружествата от икономическата група на Монбат АД са постигнали през януари 2021 г. консолидирана EBITDA в размер на 4 188  хил. лева, което представлява увеличение от 56,30  в сравнение с консолидираната EBITDA през януари 2020 г.  

c