Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Роден на 8 март и син на кмет на Добрич Пламен Станчев рисува и реди изложба

Пламен Станчев е роден на 8 март 1949 г. Завършил е ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” във Варна. Работил е като корабен механик в търговския флот. Бил е ръководител на група към Научно изследователския институт по корабостроене във Варна, главен енергетик на „ВиК“-Добрич, началник на служба „Специализиран транспорт“ към МВР за област Варна. Работил е като земеделски производител. Бил е кмет на село Котленци, община Добричка.

Семеен е, съпругата му е стоматолог. Има две деца. Синът му е в частния бизнес, а дъщеря му също е стоматолог.

Пламен Станчев има четири самостоятелни изложби, има и участия в групови изложби.

Последната му самостоятелна изложба беше открита преди година и беше първото обществено събитие, преминало под сянката на ограниченията заради Covid-19.

„Тази изложба трябваше да се състои през 2019 година, когато чествах юбилей. Тогава обаче имах сериозен обществен ангажимент като председател на Общинския съвет в община Добричка. И, естествено, обществените ангажименти имаха предимство. Затова я направих година по-късно, постюбилейна”, сподели пред Про Нюз Добрич художникът.

За себе си казва, че по професия и занимание не е художник. Определя се като човек, като всички останали, който обича да рисува.

Роден е в Добрич, израснал е в родния си град. Завършил е Военно-морското училище. Пътувал е дълго време като корабен механик. След това работил в научно-изследователския институт по корабостроене. След завръщането си в Добрич е бил главен енергетик на ВиК. В МВР отговарял за транспорта на Варна, Шумен и Добрич. След това е бил земеделски производител, кмет на село Котленци, председател на Общинския съвет, пак общински съветник в настоящия местен парламент. Шегува се, че биографията му е дълга, тъй като и годините му не са малко.

Рисувал е винаги. В училище последните страници на тетрадките му били с рисунки. Когато скъсал последния лист, падал и предния лист. Рисувал и във Военно-морското училище, както и докато пътувал по корабите.

Негови картини има в Русия, Украйна, Турция, Гърция, Венецуела, както и на много места из България и във всимки градове на област Добрич. Във всички има поне по една моя картина в различни домове, обяснява Станчев. Притежателите на картините му са обикновени хора. Негови картини притежават народни представители, кметове, но повечето са обикновени хора.

Има теза, че по света има толкова художници, колкото вкусове имат хората. Ако нечий вкус съвпадне с това, което рисувам, хората си го купуват, споделя Пламен Станчев.

Продава картините си основно чрез международни сайтове. Предлага творбите си и чрез Фейсбук, тъй като за него е важно как оценяват произведенията му непознатите хора.

Винаги намира време за рисуване . Особено през зимния период, когато няма много работа. А, той живее на село – Котленци.

Рисувал е с различни техники, но е избрал маслените бои. Докато пътувал по корабите рисувал само акварел, тъй като нямало откъде да си купи платна. Но, най-много му харесват маслените бои, тъй като са по-трайни.

Рисува различни теми, включително и портрети.

„Харесва ми природата. Ние имаме уникална природа. Казват, че живеем в една от най-красивите страни. – море, реки, езера, зимен, летен туризъм, планини. Проблемът е, че не си пазим природата. Дори се шегувам, че ще нарисувам картина с боклуците, за да разберат хората, че трябва природата ни да се пази”, споделя Пламен Станчев.

Пламен Станчев е посетил над 80 страни. Казва, че има картини, вдъхновени от пътуванията му. Много често обаче снима и след това рисува.  Има любими картини. Те са тези, които е рисувал два-три пъти, защото някой ги е откупил. Посочва, че Двореца в Балчик нощем е рисувал три пъти.  „Щом хората ги харесват, как да им откажеш. А и на художниците понякога им трябват пари, за да си купят платна, бои...”, споделя авторът.

Съпругата му също рисува. Тя е първият човек, който вижда картините му. Освен почитател, тя е и критик. Пламен знае, че забележките й винаги са правилни, тъй като професията й е много прецизна.

Всеки ден намира теми за рисуване. Споделя, че няма нещо, което да иска да нарисува и да не може.

За рисуването на една картина са му нужни поне 10 дни.

Подарявал е много картини. Участвал е в много благотворителни мероприятия. Подари картина на СУ „Св. Кв. Кирил и Методий” за благотворителен търг след наводнението през 2014 г., на дамски клуб „Майчина грижа”, на ДГ №10 „Слънчице”, на читалището в с. Котленци.

„Рисувам това, което харесва на мен. Щастлив съм, ако съвпада с вкуса на други”, споделя Пламен Станчев.

Има всякакви  сюжети в картините си, но споделя, че обича да рисува коне. „За някои са трудни, а за мен не. Може би, е от гените. И двама ми дядовци са се занимавали с коне. Единият от тях е от Самоков и бил налбантин /подковавал конете/.„Около него винаги имаше коне, спомня си Пламен Станчев. Другият му дядо също имал коне. „Познавам тези животни до съвършенство. Затова не ми е трудно да ги рисувам, споделя художникът.

Сравнява жените и конете. Роден е на 8 март и си позволява да каже, че както жените, така и конете са красиви. Жените стъпват елегантно, и конете стъпват елегантно. Жените са работливи, конете – също. Обаче и двете като ги ядосаш, хапят и ритат. Затова аз рисувам с огромно желание и жени, и коне.

Като син на 28-ия кмет на Добрич Иван Станчев  обществената работа е много важна за него. Вярва, че има наследствен ген както при рисуването, така и в обществената работа. „Аз съм човек, който не страни от обществената работа, защото човек трябва да има и форум, където да се изказва, и да го прави. Като общински съветник опитвам да го правя”, споделя Пламен Станчев.

c