Бизнес Общество

Хазяите ползват отстъпка до 31 март при деклариране на доходите си пред НАП

Физическите лицата, които са отдавали помещения под наем през миналата 2020 година на други физически лица, трябва да декларират доходите си пред приходната агенция до 5 май на 2021 година, напомнят от офиса на НАП в Добрич. При подаването на годишната декларация наемодателите попълват приложение № 4, което е неразделна част от годишната данъчна декларация.

Физическите лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, отдаващи помещения под наем,  дължат авансов данък, едва когато получаваната през годината от тях сума надхвърли 7920 лв. от всички източници на доходи на лицето.

Наемодателите, които подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2021 г.,  могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март.

От офиса на НАП в Добрич напомнят още, че физическите лица, отдаващи помещения под наем на други физически лица, и през 2021 година трябва да подават декларация по чл. 55  от ЗДДФЛ /образец 4001/ и да внасят авансово дължимия данък всяко тримесечие, с изключение на  IV-то тримесечие, тъй като  за него не се  дължи авансов данък. Дължимият авансов данък е в размер на 10 на сто, като законът е предвидил данъчната основа да се намалява с 10 % нормативно признати разходи.

Повече информация за попълване на декларациите и плащане на данъци  отдаващите помещения под наем могат да получат на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор, според тарифния план на абоната.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *