Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

10 жени от Добрич на 8 март – за успеха, ежедневните предизвикателства и женската сила

Днес е 8 март – Международният ден на жената, многоликият празник, подлаган във времето на съмнения и дискусии. Той е празник на майките, празник на женската сила и красота. Обичан или отхвърлян, честван или считан за отживелица, все пак той има своите традиции в България и се празнува от много хора и днес. Малко са тези, които няма да поднесат цвете на любимата, на майката, на колежката. На 8 март се обърнахме към 10 успели жени от Добрич. Попитахме ги как една ангажирана жена се справя с ежедневните предизвикателства и по-трудно ли е на жените да успеят, отколкото на мъжете. Вижте отговорите:

Д-р Виолина Милкова – началник на Спешно отделение в МБАЛ Добрич: „Просто обичам  да  движа въздуха около себе си. А ежедневните предизвикателства се опитвам да ги преодолявам с лекота. Просто не обмислям дълго кое е правилното решение – вземам го и го правя правилното. Зависи от човека, не от пола дали ще успее. И въпреки че в латинския език няма женски род на лекар и колега - Medicus et Collegаm,  има много жени-лекари, доказали се, отдадени на професията си, защото са призвани и това се очаква от тях. Докато децата ги очакват у дома Затова трябва да им благодарим, че въпреки това продължават да ни обичат и да ни прощават!”

Вяра Торозова – изтъкнат майстор-сладкар: „Да бъдеш жена не е никак лесно, особено ако съчетаваш семейство, кариера, бизнес. За мен вярната формула е да степенуваш по приоритет, да не спираш да се бориш, да се развиваш като личност и да правиш всичко с любов. Мисля ,че това е начинът да вървиш напред. Светът, в който живеем, е патриархален. За една жена винаги е по-трудно да успее. Но това си има и хубавата страна - прави ни по-упорити и ни кара винаги да се себеотдаваме, във всяко начинание.“

Нели Апостолова – директор на Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич: „Преодолявам ежедневните предизвикателства с любов и положителни емоции. Започвам деня с усмивка и намигване в огледалото. Проблемите са много, но ги приемам като предизвикателства и се стремя спокойно да намеря начини за разрешаването им. Обичам хората, с които работя, както и работата си, това ме зарежда и ми дава сили да продължавам. Жените успяват, въпреки че им е по-трудно.Те са по-емоционални, по-гъвкави и търпеливи от мъжете. Може да не успяват от първия път, но както знаете, една жена намисли ли си нещо, винаги успява!”

Радостина Жекова – агроном и земеделец: „Успявам да се справя с ежедневните предизвикателства с правилно планиране на деня и с огромната помощ на съпруга ми. Времето на доказване на жените пред мъжете изтече отдавна. Господ ни е дарил нас, жените, със сила, интуиция и бърза мисъл. Дали ще успее една жена зависи първо от самата нея, второ от подкрепата на мъжа до нея. Не, земеделието не е мъжка професия. Това е професия, в която ти градиш всяка година. Тя изисква любов и постоянство.“

Магдалена Петрова - дизайнер, председател на настоятелството на Народно читалище "Български искрици 2016": Считам себе си по-скоро за успяващ човек. Всекидневните предизвикателства, особено в условия на пандемия, трудно могат да определят категоричност в тази посока. След „Рестарта“ през 2020 г. си дадох сметка, че всеки ден ни е подарък, дар от Бога. И точно по тази причина се старая всеки ден да започвам с усмивка и добро пожелание към себе си и хората около мен. Трудностите са много, но вярвам, че когато има добронамереност и доверие в отношенията, решението на ежедневните проблеми е възможно, без да се пилее  енергия, която би могла да изгради нещо стойностно.

Считам , че личните качества на всеки човек са главната предпоставка за неговия успех във всяко едно поприще. Не мисля, че за жените е по-трудно или по-лесно да успеят, зависи от ситуацията. Според мен, когато е нужна интуиция и комбинативност, жените определено имат предимство, но ако е нужна категоричност, последователност и по-широкоспектърен анализ на конкретен момент, мъжете вземат превес. Мисля, че съвместната работа между мъже и жени дава по-стойностните резултати.

Нели Грегъри – певица: „Хората трябва да са щастливи, аз се опитвам да им давам щастие. С ежедневието се справям, грижа се за дома си с помощта на близките ми. Всички се мобилизират и се справяме. Всеки в къщи прави по нещо, иначе би ми било много трудно – аз съм заета от 10.00 до 18-19 часа. Всеки ден трябва да има уважение към жените – никакъв един ден. 8 март е само един ден. Жената трябва да получава уважение и обич, ако мъжът има възпитанието за това. Ако не е с цвете, да е с дума, с действие. Жените трябва да бъдат по-находчиви и подкрепени с образование и опит би трябвало по-лесно да се издигат на даден пост. Зависи от характера и личността. Познавам много жени, които са успели и са се издигнали, благодарение на труд, находчивост, упоритост.“

Лариса Димитрова – строителен предприемач и общественик: „Опитвам се да огранича ежедневните неща извън работата ми, имам човек в къщи, който ми помага. За готвене например не ми стига време. Аз работя в строителния бизнес, в който има малко жени. Трудно е било, не винаги сме възприемани сериозно. Много труд беше необходим и обич към професията – така съм си извоювала мястото и всичко, което съм постигнала. Не само на 8 март жените трябва да получават цветя. Много ми е приятно, когато близките ми ми поднасят цвете и в други дни, без да има повод, просто ей така. Жената трябва да бъде обгрижвана. Независимо къде работим и колко души управляваме, ние сме жени. И заслужаваме внимание. Всяка жена трябва да се грижи за себе си, независимо от възрастта, да се облича добре, да изглежда добре. Аз се опитвам да го правя. Когато искат, жените успяват.“

Д-р Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков: „Не зная коя жена е наистина успяла. Може да се дадат различни отговори на този въпрос и вероятно всеки ще е правилен от нечия гледна точка. Не зная и дали добре се справям с ежедневните предизвикателства. Едва ли! Опитвам се да разчитам на обичта и подкрепата на най-близките хора, да подреждам приоритетите си, да планирам донякъде действията си. И колко е хубаво, когато тези планове неочаквано се променят към по-добро! Това е всъщност непредвидимата и неуправляема от човешкия разум пъстрота на живота.

На всички е известен дългият път, извървян от жените, за да отвоюват днешните си права; въпреки това и сега обикновено по-трудно просперират, по-ниско платени са от мъжете. Според мен обаче подобни сравнения – особено през ХХI век, са израз на някакви остатъчни комплекси. Вярвам, че ако една жена е решена да постигне нещо в професионалната или в личната сфера, малко неща биха ѝ попречили, защото тя умее да съгражда, да дарява нов живот”.

Жени Михайлова – директор на ДКЦ „Двореца“ в Балчик: „Най-голямото предизвикателство за една жена е управление на времето- време за работа, семейство, транспорт и логистика, битови задължения, детайлите в ежедневна визия и непрекъснат информационен поток, за който  е необходимо да реагираш „ в крачка“.  Успялата жена трябва да осъзнае, че работата не е само заплата, но и удоволствие, кауза, споделени усилия , 24 часа отдаденост на комуникация. Тогава ежедневните предизвикателства преминават в друго измерение. Моето ежедневие е непрекъснат процес на обучение, подобряване на умения и познания и най-трудното – усъвършенстване качеството на общуване. Пристрастието, традициите и други черти от народопсихологията ни кара много хора да свързват лидерските черти с мъжете. Имат ли практически  жените равен достъп до едни и същи мрежи, образование, възможности, възнаграждения, каквито имат мъжете? Статистиката в процентно отношение е красноречива – не!  С времето разбрах, че всяка трудност или пречка ме правят по-силна, по-уверена и по-добра в това, което вярвам, обичам, опазвам и искам  да развивам, за да остане за поколенията във вида, който са ни го завещали. И да, категорична съм, че на жените им е много по-трудно да успеят, отколкото на мъжете.

Катя Маринова - кариерен консултант и преподавател по икономически дисциплини. Работила 20 години с международни компании в сферата на мениджмънта: "Ежедневните предизвикателства преодолявам като делегирани права, планирам стратегически действията си, но си оставям време за спонтанни преживявания, особено за емоционално разтоварване. Жените преминават през биологичното предизвикателство на раждането и майчинските ангажименти през голяма част от живота си. Това натоварва жените допълнително времево, физически и емоционално. Енергията се разпръсква и докато се осъзнаем, че няма нужда от саможертви, мъжете са напреднали пред нас кариерно. Но пък ние, жените, пазим житейската мъдрост и успяваме да съчетаем работа и лично щастие и за това сме по-устойчиви".

c