Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Шеф-готвачът Сидония Радева от Добрич: Щастието ухае на шоколад, подправен с малко чили!

Изминаха точно 10 години от първото кулинарно телевизионно реалити шоу в българския ефир - Lord of the Chefs. Мнозина си спомнят, че победителка стана изкусната готвачка от Добрич Сидония Радева. Предаването бе заснето в HRC Кулинарна академия Добрич – учебното заведение, което е завършила самата Сидония. 10 години по-късно шеф Радева вече е високо ценен кулинар с име и с позиция „ главен готвач“ в престижната верига заведения „Щастливеца“. Разговаряхме с нея за шоуто,  за опита, придобит в „Мишлен“ ресторант в Калифорния, за последното й предизвикателство – софийския „Константинофф“ РестоБар, за съвременното гурме и любимите й вкусове.

Шеф Сидония Радева е в кулинарията вече 23 години. Тя е на 42 години, завършила е ПМГ „Иван Вазов“ в Добрич, а след това – „Публична администрация“. Всъщност професионалният й път започва далече от кухнята – тя е работила 5 години в „Сердика 90“ АД като началник пласмент. Друго обаче я влече, друго я изкушава, сърцето й е другаде.

„Ние винаги сме готвили - цялото семейство. Спомням си прадядо ми – един ден, работейки в градината, той ми каза: „Хайде, моето момиче, да ми приготвиш обяд“. Това беше едно от първите ми ястия - пържени яйца с малко сирене и домашно заквасено кисело мляко. На 12-13 години започнах да експериментирам. Бяха ми страшно интересни тетрадките с рецепти, които се предавах през поколенията жени в моето семейство. Самото кулинарно образование дойде доста по-късно. Аз всъщност стигнах до момента, в който поисках хобито ми да бъде моя професия“, сподели за Про Нюз Добрич Сидония.

След това започват пътуванията й в чужбина – тя трупа опит в заведения в Холандия, Испания, Италия. Презокеанското й приключение е в САЩ, където има късмета и щастието да работи в ресторант с една звезда „Мишлен“.

Заведението е в сърцето на Калифорния, в курортно селище Калистога, в окръг Напа, известен с винопроизводството и с много минерални извори и спа центрове, което предполага и развит туризъм. След около половин година работа Сидония заела позицията на пейстри шеф, който отговаря за цялата десертна листа. „Когато се работи в такава професионална среда удоволствието е изключително. Най-хубавото е, когато работиш с истински продукти, с основните неща – яйца, месо, зеленчуци. Тогава всичко е в ръцете на готвача и в таланта му. Когато работиш в такава среда, ти имаш постоянния стремеж да се развиваш и да правиш нещата все по-добри“, казва шеф Радева.

Спомня си, че в ресторанта идвал дядо да носи по две касетки картофи от определен сорт, които се третирали като най-ценната стока в това заведение. „Тогава осъзнах, че и в България ние имаме такива натурални и чисти продукти. В Америка това много се цени, защото е рядкост. Там всичко е индустриализирано и малкият производител вече е издигнат на пиедестал. Разбрах, че в България много трябва да ценим нашето чисто производство, родните продукти и да се стараем да готвим възможно най-прясната и чиста храна“, споделя Сидония.

Америка й дава много като професионален опит. Там тя отива, за да се учи, да разбере докъде стигат възможностите й. Но в крайна сметка корените са й в България, семейството й също. И се връща.

През март 2011 година тя започва участието си в първото кулинарно реалити в България – Lord of the Chefs, продуцирано от Слави Трифонов. „Исках да пробвам моите способности, да разбера какви са ми възможностите в едно такова професионално състезание и доколко мога да бъде креативна в напрегната среда. В такава среда има хора, които губят контрол, а други се мобилизират. Не се записах с цел на всяка цена да бъда финалист и победител, а по-скоро да си направя самооценка. Исках да проверя реално моите възможности. Още в момента, когато светнаха камерите – нещо, с което не бях свикнала, за да не се подам на притеснение и паника си представях, че съм на моето работно място в Америка. Спазвах трудова дисциплина и работна етика – то не е просто готвене. Истинският готвач изглежда добре, държи се добре, и уважава храната“, изтъква Сидония.

Казва, че е била много изненадана, че спечелила. Не го очаквала. За финалния епизод, когато се обявява победителят, отишла в София почти без багаж, мислейки, че ще се наложи да остане там само един ден. Смятала, че жена няма да спечели състезание за готвачи и че България е консервативна в това отношение. Когато обаче се разбрало, че е победител, се наложило да остане по-дълго в столицата.  Защото вече имала заведение.

Наградата в шоуто бе едногодишно ползване на ресторант. „Исках максимално бързо да задвижа нещата и да стартирам заведението“, казва тя. Кръстила ресторанта Sidonyia – Lord of the Chefs . До голяма степен Слави Трифонов помогнал за името, защото в емоционалния момент, в който обявили, че тя е победител и попитали как ще го кръсти, той казал: „Защо не го кръстиш на твоето име?“

„Тогава имаше и спекулации. Много хора бяха разбрали погрешно, че ми се дава ресторант. А това беше друго – ресторантът ми беше предоставен за едногодишно ползване. Истинската награда за мен беше, че от това предаване аз станах разпознаваема. Много хора чуха за мен и са видели какво аз мога да предложа. До ден днешен, когато пътувам из страната, случайни хора ме разпознават – това е доста приятно. Когато тръгнах да работя и се колебаех за стратегията си, ми дадоха съвет: „Има два пътя – да работиш за оборота или да работиш за името си, като гаранция за добро качество.“ Аз избрах да работя за името си. Може да е нескромно, но към момента името Сидония означава гаранция за хубава и чиста храна, без компромис с качеството“, посочва майстор-готвачът.

След като минала едната година, наемодателят вдигнал наема и Сидония решила, че иска да направя свое заведение в София. Ресторантът работил около 3 години. „Имаше моменти, в които аз нямах нито един почивен ден. Всеки ден ходех до пазара и сама избирах продуктите, с които да готвя. В крайна сметка дойде моментът, в който много се изморих, спрях да бъда достатъчно ефективна. Потърсиха ме приятели със заведения, които искаха да помогна с координиране на менюто, с отношенията между кухнята и сервиза. И тогава взех решение да се занимавам с консултантска дейност. Аз обичам да пътувам – това ме прави щастлива. Консултирах няколко заведения, помагах на собствениците“, спомня си шеф Радева.

Така се запознала със собствениците на веригата ресторанти „Щастливеца“. Тя има две заведения в София, едно във Велико Търново и едно в Стара Загора. „Това са хора, които са с отношение към  храната и към това да правят хората щастливи – оттам и името. Решихме да направим нов бранд, насочен към по-младата аудитория – „Константинофф РестоБар“, който носи името на Алеко Константинов /писателят, притежавал отличен вкус към храната, виното, пътуванията/. Заведението е на бул. „Витоша“ в София и съчетава ресторант и бар, добра кухня и добри напитки. Направихме може би единствената в България винена система – имаме изложени 16 вида вино и клиентите, снабдени с нашите карти, сами избират от кое вино да си налеят“, разказва Сидония.

Тя работи във веригата вече две и половина години. Позиция й е на главен готвач и отговаря за цялостната организация на кухните в ресторантите и за РестоБара. Във В.Търново фирмата има сладкарски и месарски цех, за да може в заведенията да се предлага винаги прясна и чиста храна.  Работят с добри български ферми, пекат си хляба, правят си лютеници.

Шеф Сидония Радева е майстор на гурме кухнята. Може свят да ви се завие от нейното заешко роле с левурда, манатарки и картофено гато с трюфел, от говеждия Т-бон стек, от бакалярото й на джоспър барбекю и Манатарка тортата с шоколадово кремю, маскарпоне с черен трюфел и лешниково пралине.

„Българите вече пътуват много и имат висока култура за храна. В момента в световен мащаб концепцията в гастрономията е завръщане към старите, базови вкусове, тези от детството. Много хора вече предпочитат семпла храна, изчистени вкусове, но качеството на продукта да бъде високо. В много изискани ресторанти се сервира например един страхотен домат, качествена бурата и най-добрия зехтин - това е изключително вкусно за клиентите. Да, ние използваме молекулярна кухня за изненада на гостите, за отлична визия на чинията. Но основната цел на самото ястие е да си спомни човек миналото, детството, да е познат и любим вкус. Според мен съвременното гурме е това - познатият добър, стар, любим вкус, гримиран в чинията с атрактивна визия.“

Сидония се наслаждава на абсолютно всяка добре и вкусно приготвена храна. Кое все пак е любимото? Харесва шоколад и чили - шоколад с месо, чили в десерти, чили в салата, всички вариации на това съчетание. Сос от шоколад, горски плодове, чили и червено вино към телешко месо – ето това е върхът!

За шеф Радева щастието ухае на шоколад, подправен с малко чили. Казва, че на 1000 процента е щастлив човек.

c